Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine îl înlocuiește pe Năstase…

Cine îl înlocuiește pe Năstase la MAI în perioada campaniei electorale

Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, și-a suspendat activitatea, având în vedere că este candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Potrivit anunțului făcut de către secretarul general adjunct al Guvernului, Roman Cazan, în cadrul debutului ședinței Executivului din 25 septembrie, acesta este înlocuit, în perioada campaniei electorale, de către secretarul de stat Ianuș Erhan.

Acesta a fost propus în funcție la sfârșitul lunii iulie. Anterior, Erhan a fost director interimar al Centrului integrat de pregătire pentru aplicarea legii al MAI, iar în perioada 2017-2018 a deținut funcția de șef-adjunct al Direcției management operațional, conducător al Portofoliului II în cadrul Unității de management al Programului privind implementarea Reformei Poliției, gradul special – comisar-șef, Inspectoratul General al Poliției al MAI. De asemenea, Ianuș Erhan a profesat și ca avocat, iar din 2012 până în 2016 a fost șef-adjunct al Departamentului Poliției de Frontieră al MAI. El este doctor în drept și are un master în Studii Europene la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Anterior, motivând de ce l-a propus pentru funcția de secretar de stat, Năstase a spus că „CV-ul lui a fost trecut prin niște filtre, este școlit”.

Conform art. 13, alin. (3) din Codul electoral, viceprim-miniştrii, miniştrii, membrii din oficiu ai Guvernului, conducătorii autorităţilor publice centrale, preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor, primarii şi viceprimarii, pretorii şi vicepretorii sunt suspendați din funcție pe perioada campaniei electorale într-un termen de cel mult 3 zile de la data adoptării hotărârii de înregistrare a acestora.

Andrei Năstase este candidatul blocului ACUM la funcția de primar al capitalei. Alegerile locale generale vor avea loc la 20 octombrie.

Foto: mai.gov.md