Cine este Vadim Krasnoselski, noul lider al regiunii transnistrene

Vadim Krasnoselski, în vârstă de 46 de ani, originar din satul Dauriya, raionul Transbaikal, regiunea Cita, Federația Rusă, votat de oamenii de regiune drept lider al regiunii transnistrene, este ofițer de miliție, care a îndeplinit anterior funcția de ministru al afacerilor interne al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene. În ultimii ani, Krasnoselski  a fost președintele așa zisului „Soviet Suprem” de la Tiraspol.

Vadim Krasnoselski s-a născut la data de 14 aprilie 1970, în satul Dauriya din raionul Transbaikal, aflată în regiunea Chita din sud-estul Siberiei (Federația Rusă), în familia unui militar de naționalitate ucraineană. În anul 1978, împreună cu familia sa, s-a mutat în orașul Bender (Tighina). După finalizarea școlii secundare din acest oraș, a urmat cursurile Școlii Tehnice Militare de rachete din Harkov (Ucraina) (absolvite în 1993) și apoi Facultatea de Jurisprudență din cadrul Universității de Stat “T.G. Șevcenko” din Tiraspol (absolvită în 2002). Începând din septembrie 1993 a lucrat în cadrul organelor de afaceri interne ale orașului Bender, aflat pe teritoriul regiunii separatiste Transnistria.

În perioada 1998-2000 a îndeplinit funcția de comandant adjunct al Miliției Economice din Bender, apoi în anul 2000 este promovat ca adjunct al șefului Diviziei de combatere a criminalității economice din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Transnistriei. La data de 10 septembrie 2003, Vadim Krasnoselski a fost numit în postul de șef al Departamentului de Afaceri Interne din orașul Bender. În anul 2003, este avansat la gradul de locotenent-colonel de miliție. La 12 noiembrie 2006, prin decretul președintelui Igor Smirnov, a fost numit în funcția de prim-viceministru al afacerilor interne. În ianuarie 2007, a fost înaintat la gradul de colonel de miliție. În ianuarie 2007, colonelul Vadim Krasnoselski este numit în funcția de ministru al afacerilor interne al auto-proclamatei Republici Moldovenești Nistrene.

Vadim Krasnoselski

În agust 2007, Krasnoselski anunța că „cimitirul ostașilor români de la Tighina va fi lichidat, iar pe locul său va fi inaugurat un complex memorial al ostașilor Armatei Roșii, căzuți în luptele împotriva ocupanților fasciști”, care va fi inaugurat cu ocazia aniversării a 600 de ani de la întemeierea orașului Tighina și va cuprinde o suprafață de peste două hectare. „În cimitirul de la Tighina sunt înhumați nu doar ostași ai armatei române, așa cum a scris o parte din presa de la București, orbită de ură împotriva republicii noastre și dominată de porniri revanșarde, ci peste 5.000 de soldați ai Armatei Roșii, căzuți în luptele împotriva regimului fascisto-român”, a mai adăugat el, acuzând presa românească și administrația de la București că dezinformează constant opinia publică în legătură cu acest subiect.

La data de 25 februarie 2008, pe baza reexaminării Poziției comune 2004/179/PESC, Uniunea Europeană l-a inclus pe o listă a transnistrenilor cărora li s-a interzis călătoria în spațiul UE, fiind considerat răspunzător de împiedicarea progresului în vederea unei soluționări politice a conflictului transnistrean din Republica Moldova. Vadim Krasnoselski a fost decorat cu Ordinul “Pentru curaj personal”, cu Medalia “Pentru activitatea de luptă”, cu Medalia “Pentru serviciu ireproșabil” clasa a III-a, cu Medalia “60 ani de la victoria din cel de-al doilea război mondial din 1941-1945”, cu titlul de “Lucrător fruntaș al miliției” și altele. El este căsătorit și are un fiu și o fiică.

În 2011, după vic­to­ria lui Şev­ciuk, Kra­s­no­sel­s­ki a deve­nit şef al Ser­vi­ci­u­lui secu­ri­ta­te al preşe­din­te­lui, apoi preşe­din­te al Comi­te­tu­lui vamal. Prin­ci­pa­le­le punc­te din pro­gra­mul său elec­to­ral au fost: dezvol­ta­rea busi­ne­s­su­lui mic şi mij­lo­ciu, refor­ma în sănă­ta­te, susţi­ne­rea învă­ţămân­tu­lui, aju­tor soci­al pen­tru per­soa­ne­le defa­vo­ri­za­te. Deşi se pre­zin­tă ca fiind can­di­dat inde­pen­dent la preşe­dinţia rmn, Kra­s­no­sel­s­ki a fost susţi­nut activ atât de depu­ta­ţi din par­ti­dul „Obno­v­le­nie”, cât şi de foş­ti cole­gi care lucrea­ză şi acum sub umbre­la „She­ri­ff”, impe­ri­ul de busi­ne­ss fon­dat Vic­tor Guşan şi Ilia Kazma­lî. Nume­le lui Kra­s­no­sel­s­ki figu­rea­ză într-un scan­dal medi­a­tic, după ce artis­tul rus Iosif Kob­zon, tot el depu­tat în Duma de Stat a F. Ruse, a decla­rat că-l va ata­ca în instanţă pen­tru că i-ar fi folo­sit ima­gi­nea în pli­an­te­le elec­to­ra­le fără acor­dul său. Presa din stânga Nistrului a scris că Vadim Krasnoselski a fost susținut și de partidul Rusia Unită, condus de Vladimir Putin.

Rezultatele din regiunea transnistreană au fost anunțate de presa din regiune, iar Kra­s­no­sel­s­ki ar fi obținut un scor de două ori mai mare decât cel al principalului său contracandidat, Eduard Șevciuk.

foto: moldova.org

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *