Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine este noul șef la…

Cine este noul șef la delegației UE în R. Moldova?

Noul ambasador al Uniunii Europene la Chișinău este Peter Michalko. Acesta a sosit la Chișinău pe 7 septembrie. Anterior, Michalko a activat în calitate de ambasador al Republicii Slovace în Republica Elenă. 

În luna mai curent, Federica Mogherini a anunțat desemnarea a 41 de șefi de delegații UE. Tot atunci, Michalko a fost numit șeful delegației UE în R. Moldova. 

Michalko a fost ambasadorul Slovaciei în Grecia din 2013. Între 2008 și 2009 a fost consilier al unui reprezentant special al UE pentru Moldova, notează spectator.sme.sk. La Ambasada Slovaciei la Atena, Michalko a fost adjunct al șefului de birou în perioada 2002-2006. Apoi, a fost adjunct al consilierului politic al comandantului-șef al KFOR până în 2007. La Ministerul de Externe al Slovaciei a fost șeful de departament al țărilor din sud-estul Europei și între 2011 și 2012 a fost șeful departamentului politic, scrie aceeași sursă.

Michalko a prezentat pe 7 septembrie copiile scrisorilor de acreditare viceministrei Afacerilor externe și integrării europene, Daniela Morari și a avut o scurtă întrevedere cu ministrul Andrei Galbur.

„Revin cu bucurie în R. Moldova, de această dată într-o nouă poziție. Este o onoare pentru mine să preiau funcția de șef al Delegației UE în R. Moldova și sunt ferm hotărât să lucrez pe deplin la întărirea cooperării dintre UE și R. Moldova, continuând munca depusă de predecesorul și bunul meu coleg și prieten, ambasadorul Pirkka Tapiola. Sunt deosebit de fericit să îmi revăd vechii prieteni pe care îi am în R. Moldova și să îmi fac prieteni noi pe durata misiunii pe care o încep acum”, a spus Michalko.

Peter Michalko îl va înlocui pe Pirkka Tapiola. Acesta a fost numit șef al delegației UE în R. Moldova pe 4 aprilie 2013. Anterior, el activat în calitate de Consilier al UE pe probleme de relații cu țările din Europa de Est și Asia Centrală.

 

Sursa foto: moldova.org