Cine este noul șef al Moldovagaz? Cât a donat PD-ului și ce avere deține

Vasile Botnari,  ministrul Tehnologiei Informațiilor este noul președinte al Consiliului de administrare al SA moldo-rusă „Moldovagaz”. Decizia a fost luată astăzi, în unanimitate, de către Consiliul de observatori ai „Moldovagaz”, se arată într-un comunicat al societății pe acțiuni. Tot astăzi, Consiliul de observatori a numit și noii vicepreședinți.

„Prin votul unanim al acționarilor, președinte al Consiliului de administrare al SA „Moldovagaz” a fost ales dnl Vasile Botnari, iar vicepreședinți – Liudmila Korobanova, Nicolai Vasiliev și Iacov Cazacu. De asemenea,  din Consiliul de administrare al întreprinderii vor face parte Lidia Zamșa, Elena Tcaciuc, Vitalie Șeptefrați, Mihail Iuriev, Denis Emelianov”, scrie într-un comunicat al Moldovagaz.

Născut la Străşeni, Vasile Botnari a ocupat anterior diferite funcţii, inclusiv în instituţiile statului.

În anii 1990 — 1994 (15 — 19 ani) a studiat la Colegiul Financiar-Bancar. Potrivit informaţiilor de pe site-ul instituţiei pe care o conduce, exact în acea perioadă, ministrul ar fi făcut Facultatea Business şi Administrarea Afacerilor, la Academia de Studii Economice (ASEM). Ar putea fi vorba despre vreo eroare, din moment ce ASEM a fost fondat abia în septembrie 2001. Totodată, în 1990, Colegiul Financiar-Bancar se numea Tehnicumul Financiar-Economic din Chişinău. În 1991, acesta a fost reorganizat în Colegiul Financiar-Bancar. De precizat însă că, din 1994, când Botnari a finalizat Colegiul Financiar-Bancar, acesta a fost încontinuu angajat în câmpul muncii, în diverse funcţii, unele de conducere.

În 2005 – 2008, a fost director general al „Air Moldova”, iar în 2008-2009, director al Agenţiei Transporturi. În anii 2003-2005, a fost reprezentantul companiei aviatice italiene „Club Air” în R. Moldova, după care s-a ocupat de managementul companiei „Nobil Air”, controlată de colegul său de partid Vlad Plahotniuc.

În 2009-2011, Botnari a fost membru al Consiliului de Administrare al Victoriabank, despre care se spune că ar aparţine tot lui Plahotniuc. Conform declaraţiei sale de avere pe anul 2013, fostul deputat a avut din salariu un venit de peste 87 mii de lei. El a mai anunţat că are un automobil Skoda, care valorează 350 mii de lei. Botnari a mai indicat că deţine şi 100% din firma „A&N Service” SRL. Conform datelor de la CÎS, această firmă e administrată de Natalia Botnari, soţia sa, care mai are în gestiune salonul de mariaj „L’amour”.

În iunie 2013, când scriam despre averea lui Botnari, numit atunci ministru la Transporturi, constatam că acesta nu își declarase cele 30% din capitalul social al firmei SC „Vabaro Lux” SRL, specializată în lemnărit, cu sediul în Străşeni. În declarația de avere pe 2013, oficialul și-a corectat „scăparea” și a inclus firma.

Botnari este naşul de cununie al Danielei Guma şi al lui Anatolie Moruz, fiica şi, respectiv, ginerele ex-deputatului PD, Valeriu Guma. Pe 30 decembrie 2012, la o săptămână de la moartea lui Sorin Paciu în Pădurea Domnească, acesta a participat alături de finul său, dar şi de Valeriu Guma, la o nouă vânătoare în rezervaţia naturală.

Vasile Botnari a fost şi unul dintre finanţatorii PD în electorala din 2010. Conform datelor CEC, el a donat pentru PD 100 mii de lei. Botnari a fost și în scuarul Teatrului de Operă și Balet atunci când Vladimir Plahotniuc își anunța candidatura la funcția de premier.

Citiți AICI despre succesorul premierului

Foto:ziarulnational.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

9 comentarii

 1. Iulic

  Si care este totusi este mesajul ? CV-ul lui Botnari si nimic mai mult, se pare ca se duce o lupta propagandista iar cei care sufera in urma la asta este poporul.

 2. Nicolae

  Academia de Studii Economice din Moldova (ASEM) a fost fondată la 25 septembrie 1991, în baza Hotărârii nr.537 a

  Guvernului Republicii Moldova.

 3. Dinu

  Eu cred ca nodul din papura trebuie de cautat inca la Sturza care a vindut 51% din actiuni la rusi. Gaseste cineva legatura cauza-efect ?

 4. Arcadie

  Deci actuala guvernare pro-europeana a inregistrat inca un mic succes. Moldova-Gaz vedem ca a fost scoasa de sub influienta oamenilor condusi de la Kremlin. In sfirsit acolo sef va fi un pro-european.

 5. Realist

  In sfirsit un manager bun! Dar nu cred ca e posibil de mai facut ceva la Moldovagaz, pentru ca un destept pe nume Sturza a dat pachetul majoritar de actiuni rusilor, de atita si tarife frumoase avem

 6. andrei

  Principalul să fie un manager bun și să reușească să țină piept rușilor ca să nu ridice prețurile excesiv la gaz!

 7. Botnari s-a descurcat excelent ca ministru, deci are omul experiență organizatorică și abilități de manager, respectiv a fost numit meritocratic, însă dacă e de la PDM, toți populiștii au și sărit cu aberații și niște teorii extraordinar de absurde, lăsați la urma urmei, să vedem ce va face, și apoi apucați-vă de critică, căci acesta e rolul unei opoziției REALE, dar nu grupurilor de experți în PR negru. Mai bine era cînd compania era sub mîna prorușilor, nu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *