Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Chișinăul și Tiraspolul au semnat…

Chișinăul și Tiraspolul au semnat un nou protocol

Chişinăul şi Tiraspolul au convenit asupra prelungirii termenului, până în 2016, cu privire la transportarea mărfurilor de pe malul drept al Nistrului prin regiunea transnistreană. Un protocol în acest sens a fost semnat de către premierul Chiril Gaburici şi liderul auto-proclamatei republici transnistrene Evghenii Şevciuk, după întrevederea dintre cei doi care a avut loc astăzi, 14 martie, la Chişinău.

„Am reuşit să facem un pas important. Protocolul a fost prelungit până la finele anului 2016. Este o decizie benefică în plan economic”, a declarat Chiril Gaburici.

Cei doi oficiali au convenit și asupra finalizării lucrărilor de demontare a telefericului dintre oraşele Rezina şi Râbniţa.

Chiril Gaburici şi Evghenii Şevciuc au mai discutat despre libera circulaţie a cetăţenilor în perioada sărbătorilor pascale, accesul fermierilor la pământurile din stânga Nistrului şi reluarea negocierilor în formatul 5+2. „Pentru 20 martie se preconizează convocarea unei ședințe a grupurilor de lucru privind problema transnistreană. Am decis să continuăm și dialogul în formatul 5+2”, a adăugat premierul.

În același timp, Evghenii Șevciuk a spus că dialogul cu Chiril Gaburici a fost unul constructiv și speră că această discuție v aduce la soluționarea unor probleme. „Această întrevedere a avut loc după o pauză de jumătate de an. În această perioadă s-au acumulat o serie de probleme. Am convenit cu domnul Gaburici că problemele trebuie rezolvate în cadrul grupurilor de lucru existente și să căutăm compromisuri pentru chestiunile problematice care au apărut”, a subliniat liderul auto-proclamatei republici transnistrene.

Amintim că, ultima dată, Evgheni Şevciuk a fost la Chişinău într-o vizită oficială în anul 2012.