Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Certificatul de integritate: ce reprezintă…

Certificatul de integritate: ce reprezintă și în ce condiții se eliberează

Certificatul de integritate, obligatoriu pentru persoanele care vor să candideze la o funcție eligibilă, inclusiv la cea de deputat, include informațiile despre hotărârile judecătorești definitive și actele de constatare definitive ale Autorității Naționale de Integritate (ANI). 

Deși figurează în raportul Kroll referitor la furtul miliardului și a fost condamnat de prima instanță la 7 ani și 6 luni de închisoare a obținut Certificatul de integritate și controversatul businessman și primar al orașului Orhei Ilan Șor. Asta pentru că sentința de condamnare pe numele lui Șor nu este definitivă și irevocabilă, dosarul fiind încă la Curtea de Apel Cahul.

Certificatul de integritate este un document oficial care conține informații pentru ultimi 3 ani despre averile nejustificate constatate, conflictele de interese consumate constatate, restricțiile încălcate constatate, incompatibilitățile nesoluționate constatate, limitările încălcate constatate și interdicțiile de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, care rezultă din actele de constatare ale Autorității Naționale de Integritate (ANI) sau din hotărârile judecătorești rămase definitive.

Certificatul de integritate:
– NU este identic cazierului judiciar (eliberat de MAI) sau cazierului de integritate (eliberat de CNA), nu oferă informații despre prezența sau lipsa oricăror antecedente penale sau a faptului de urmărire penală deschisă pe numele unui cetățean.
– NU conține informații despre încălcările depistate de ANI la declararea averii, a conflictelor personale și incompatibilităților și limitărilor, dacă actele de constatare emise de ANI sunt în proces de lucru și nu sunt definitive.
– NU conține informații despre sentințele judecătorești prin care s-a dispus interdicția de a ocupa funcții publice, dacă sentințele nu sunt definitive.
– NU se publică pe pagina web a ANI sau a autorității unde candidatul urmează să fie numit în funcție

Mai multe detalii despre Certificatul de integritate vedeți în infograficul de mai jos elaborat de Centrul de Resurse Juridice (CRJM) în colaborare cu Asociația ADEPT:

Ilan Șor a obținut certificatul de integritate de la ANI joi, 27 decembrie 2018, și a anunțat, în aceeași zi, că va participa împreună cu Partidul ȘOR la alegerile parlamentare din februarie 2019.