Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   CEC a aprobat numirea a…

CEC a aprobat numirea a doi deputați noi în Parlament. Cine sunt aceștia

Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat numirea în funcție a doi deputați noi în Parlament după ce deputata democrată Otilia Drăguțanu și deputata Liliana Nicolaescu-Onofrei (Blocul ACUM), alese pe circumscripția națională, au demisionat din funcția de parlamentar. Astfel, cele două fotolii vacante de deputat urmează a fi ocupate de Ruxanda Glavan (PDM) și Serghei Cataranciuc (Blocul ACUM), după ce Curtea Constituțională le va valida mandatele.

Ruxanda Glavan a activat în calitate ministră a Muncii, Protecției Sociale și Familiei în cadrul Guvernului Gaburici, dar și în calitate de ministră a Sănătății în Guvernul Streleț. În 2017 Glavan a fost demisă din funcția de ministru al Sănătății în urma comasării instituției pe care o conducea cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei.

În cadrul Partidului Democrat, Glavan este membră al Consiliului Politic Național.

Serghei Cantaranciuc care figurează pe poziția nr. 22 în lista Blocului ACUM la alegerile parlamentare din 24 februarie. Cataranciuc este profesor universitar, doctor habilitat, laureat al premiului naţional în ştiinţă şi tehnică. Totodată, Cataranciuc este și membru al Biroului Politic Permanent al Platformei Demnitate și Adevăr.

La 26 iulie, Parlamentul a aprobat demisia a cinci deputați:

  • Viorel Melnic (deputat independent)
  • Otilia Drăguțanu (fracțiunea Partidului Democrat)
  • Liliana Nicolaescu-Onofrei (fracțiunea PAS)
  • Andrei Năstase (fracțiunea PPDA)
  • Maia Sandu (fracțiunea PAS)

Pentru că Viorel Melnic, Andrei Năstase și Maia Sandu au ajuns în Parlament pe circumscripții uninominale, fotoliile lor urmează a fi ocupate după ce în circumscripțiile respective vor fi organizate alegeri parlamentare noi.