Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cebotari critică majoritatea parlamentară și…

Cebotari critică majoritatea parlamentară și susține că Năstase este un „analfabet juridic”

Democratul Vladimir Cebotari l-a numitanalfabet juridic” pe ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase. Aceasta după ce Năstase, a făcut un denunț către Procuratura Generală cerând ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vlad Plahotniuc. Totodată, vicepreşedintele Partidului Democrat a criticat proiectele de lege care au fost votate astăzi, 18 iunie, în cadrul ședinței parlamentare.

„Coaliţia, aşa cum a fost poreclită de către alţii, nu de către noi, „coaliţie pseudo-europeană” nu e chiar aşa europeană. Ei nu oferă microfonul pentru a adresa întrebări. Ei nu oferă cuvânt pentru a avea intervenții în privința proiectelor din agenda parlamentară. Ei nu publică proiectele de legi, ei nu au nici un gram din pricipiul transparenței. Agenda ședinței de astăzi a fost scrisă ieri pe genunchi”, a declarat Cebotari.

Totodată, vicepreședintele PD, Vlad Cebotari, a criticat majoritatea parlamentară formată din deputații Blocului „ACUM” și PSRM. Acesta consideră că actuala majoritate parlamentară ar fi „dictatorială” și ar recurge la amenințări „ca pe timpul lui Hrușciov”. Democratul a mai adăugat că, odată cu trecerea PD în opoziție, au început să fie persecutați membrii formațiunii.

„Azi s-a lansat vânătoarea de vrăjitoare. Am văzut în ședință amenințări ca pe vremea lui Hrușciov. Nici comuniștii nu își permiteau așa ceva. A fost aprobată o hotărâre ca un rechizitoriu. Acolo găsiți și condamnări, și minciuni. Sentințele sunt scrise. Scopul lor este de a destrăma PD. Mă adresez celor care constrâng colegii noștri să adere la alte partide: noi o să ne protejăm colegii. Unii dintre ei au ajuns la spital. Vom lua poziții mai dure în legătură cu asta. O să vă anunțăm mai târziu dacă amenințările vor căpăta un contur mai grav”, a mai adăugat Cebotari.

Solicitat de presă să comenteze o eventuală ridicare a imunităţii lui Vladimir Plahotniuc, în urma solicitării lui Andrei Năstase, Cebotari a spus că Năstase nu cunoaște legislația şi că astfel de solicitări pot veni doar de la Procuratură.

„Nu a fost luată nicio decizie de luare a imunității. Domnul Năstase, din păcate, nu doresc să-mi numesc colegii în vreun mod sau altul, dar trebuie să recunosc că nu am alt cuvânt în adresa dumnealui decât – analfabet juridic. Doar procuratura poate să vină cu o astfel de solicitare în adresa unor persoane care sunt protejate de imunitate parlamentară și doar dacă sunt probe veridice și foarte clare”, menționează Cebotari.

Ulterior, Cebotari nu a mai vrut să mai comenteze unele afirmații ale politicienilor ACUM-PSRM: „Eu nu mai vreau. Eu sunt foarte supărat atunci când comentez prostii. Eu vreau să stăm deasupra prostiilor lor. Până acum v-au hrănit cu prostii și voi le-ați înghițit. Suntem sătui”.

Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a făcut un denunț astăzi, 18 iunie, către Procuratura Generală. Acesta a cerut ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vlad Plahotniuc acuzându-l de uzurparea puterii în stat. Totodată, Nastase mai cere procurorului general inițierea unei cauze penale pe numele judecătorilor Curții Constituționale (CC) pentru „adoptarea unor hotârâri contrare Constituției”.

Potrivit legii cu privire la statutul deputatului în Parlament, cererile privind ridicarea imunităţii parlamentare se înscriu cu prioritate pe ordinea de zi a şedinţei Parlamentului, iar acțiunea penală împotriva deputatului poate fi intentată numai de Procurorul General.