Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spunea Eminescu și nu…

Ce spunea Eminescu și nu i-ar conveni lui Igor Dodon

Igor Dodon, președintele R. Moldova a fost primul politician care a depus duminică dimineață, 15 ianuarie 2017, flori la bustul poetului român, Mihai Eminescu. „Trebuie să ne mândrim de așa personalități” le-a spus Dodon, jurnaliștilor, după momentul oficial, evitând să pronunțe cuvântul  român sau limba română, care l-au definit pe Mihai Eminescu.  La 15 ianurie 2017 se împlinesc167 de ani de la nașterea acestuia.

Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani, astăzi oraș din România, la 15 ianuarie 1850. Este al şapte-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti. Îşi petrece copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părinteasca şi prin împrejurimi, într-o totală libertate de mişcare şi de contact cu oamenii şi cu natura. Această stare o evocă cu adîncă nostalgie în poezia de mai târziu

Poet și jurnalist, Eminescu s-a remarcat prin sute de poezii, dar și prin texte jurnalistice în care a vorbit pe un ton tăios despre românism, ruși, limba română și Basarabia, texte care vin în contradicție cu mesajele politice promovate de Igor Dodon, ales în noiembrie 2016 președinte al R. Moldova.

„Daci sau români, români sau daci: e indiferent, suntem români si punctum”, spunea Eminescu, într-un articol.

„Nu e permis nimănui a fi stăpân în casă noastră, decât în marginile în care noi îi dăm ospeţie. Dacă naţia românească ar fi silită să piardă o luptă, va pierde-o, dar nimeni, fie acela oricine, să n’aibă dreptul a zice c’am suferit cu supunere orice măsură i-a trecut prin minte să ne impună. Noi am zis de la început că nu există compensaţii pentru Basarabia, precum nu există niciodată vro plata pentru o palmă măcar din pământul patriei. Aceste sunt lucruri sfinte, cari se pierd sau se câştigă prin împrejurări istorice, dar nici se vînd, nici se cumpără, nici se schimbă. Eu las lumea ce merge deja, că să meargă cum îi place dumisale – misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele ţării e creşterea morală a generaţiunii tinere şi a generaţiunii ce va veni. Nu caut adepţi la ideea întâi, dar la cea de-a două sufletul meu ţine cum ţine la el însuşi. Crist a învins cu litera de aur a adevărului şi a iubirei, Ştefan cu spada cea de flăcări a dreptului. Unul a fost libertatea, celălalt apărătorul evanghelului ei. Vom depune deci o urnă de argint pe mormântul lui Ştefan, pe mormântul creştinului pios, al românului mare”, spunea Eminescu, în discursul cu ocazia primului Congres al Studenților Români de la Putna, din 25 mai 1871.

„Basarabia, pământ românesc, samovolnic răpit”, sună o carte semnată de Mihai Eminescu.

„Rusia nu se mulţumeşte de a fi luat o parte mare şi frumoasă din vatra Moldovei, nu se mulţumeşte de a fi călcat peste graniţa firească a pamântului românesc, ci voieşte să-şi ia şi sufletele ce se află pe acest pământ şi să mistuiască o parte din poporul român”, zicea Eminescu.

„Drepturile noastre asupra întregii Basarabii sunt prea vechi şi prea bine întemeiate, pentru a ni se vorbi cu umbră de cuvânt de onoarea Rusiei angajată prin tratatul de Paris. Basarabia întreagă a fost a noastră, pe când Rusia nici nu se megieşa cu noi, Basarabia întreagă ni se cuvine, căci e pământ drept al nostru”, spunea Eminescu.

La o zi de la învestitura în funcția de șef al statului, Igor Dodon a schimbat limba română în „limba moldovenească” pe site-ul Președinției. Ulterior, acesta a decis să-i retragă cetățenia R. Moldova lui Traian Băsescu și să ceară revocarea ambasadorului R. Moldova la București, care a declarat că “disputa din jurul cetăţeniei lui Traian Băsescu nu poate zdruncina ansamblul relaţiei bilaterale dintre România și Moldova, iar decretul semnat de preşedintele Igor Dodon ar putea fi declarat neconstituţional”. Dodon se declară moldovean și susține că vorbește limba moldovenească. Mama sa este însă profesoară de limba română în Sadova, Călărași.