Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune Platon despre furtul…

Ce spune Platon despre furtul miliardului, generozitatea lui Șor și raportul Kroll

Foto: Nicu Gușan/Radio Europa Liberă

Veaceslav Platon susține că schema privind furtul miliardului a fost inițiată în primăvara anului 2014, iar autorii ar fi Ilan Șor și Serghei Iaralov, ultimul primind de la Vlad Plahotniuc un salariu lunar de 50 de mii de dolari.

Totodată, controversatul om de afaceri menționează și numele soțului deputatei Partidului „Șor” Maria Albot, Sergiu Albot, ex-președinte al Băncii Sociale, responsabil de partea „tehnică”. El mai spune că democratul Andrian Candu, finul lui Plahotniuc, se ocupa de tot ce ținea de schimbarea legislației.

Potrivit lui, totul a început în decembrie 2011, odată cu atacurile raider. De asemenea, acesta susține că „cea mai mare greșeală” a fost să cumpere active de la Plahotniuc: 39% din acțiunile „Victoriabank”, 28% din acțiunile „Băncii de Economii”, circa 90% din „ASITO” și compania „Victoria Asigurări”.

El a mai povestit că i-a vândut la un preț triplu 40% din acțiunile BEM lui Șor, iar Plahotniuc apoi le-a cerut înapoi și că ultimul era informat despre orice de către primul.

De asemenea, Platon a dezvăluit în cadrul unui interviu acordat pentru TV8 că Ilan Șor mereu încerca să creeze relații bune și oferea daruri scumpe. De exemplu, el i-a dăruit lui Platon un geamantan din piele de crocodil, care valora circa 20 de mii de euro, iar pe Plahotniuc l-a felicitat cu ocazia zilei de naștere oferindu-i un automobil blindat Mercedes. Mai mult, în perioada 2010-2014, „toți” reprezentanții conducerii au zburat cu avionul lui Șor, printre care: Filat, Voronin, Leancă, încă atunci când era ministru de Externe.

„Șor spunea că tatăl său i-a lăsat moștenire și că avea afaceri de succes. Apoi toți au înțeles că era din banii din BEM”, declară Platon.

Întrebat despre rapoartele Kroll, acesta a afirmat că sunt întocmite în baza informațiilor oferite de BNM, instituție „implicată direct” în frauda bancară.

Cât despre părțile publicate de către Renato Usatîi, Platon are dubii că acestea sunt veridice și mai menționează despre legăturile liderului Partidului Nostru cu Plahotniuc.

Veaceslav Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare, fiind învinuit că ar fi obținut, prin fraudă, aproximativ 1 miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

În decembrie 2018, Curtea de Apel Chișinău l-a condamnat la închisoare și în dosarul legat de Moldasig și cel în care este acuzat de escrocherie și corupere a unor angajați ai Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera”.

Astfel, judecătorii i-au stabilit o pedeapsă cumulativă de 25 de ani de închisoare, termen în care sunt incluși și cei 18 ani privațiune de libertate la care Platon a fost condamnat anterior.