Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune legea despre numirea…

Ce spune legea despre numirea viceprimarilor de Chișinău și atribuțiile lui Chirtoacă

 Chiar dacă candiaturile lui Valeriu Munteanu și Mihai Moldovanu nu vor întruni voturile consilierilor municipali pentru a fi numiți în funcța de viceprimari ai capitalei, aceștia ar putea ocupa, totuși, fotoliile respective.  Legea privind statutul municipiului Chişinău prevede că dacă „proiectul de decizie privind alegerea în funcția de viceprimar a candidaturii propuse este exclus de pe ordinea de zi la 2 şedinţe consecutive de către consiliul municipal sau nu întruneşte numărul necesar de voturi la 2 şedinţe consecutive, primarul general numește viceprimarul prin dispoziție, care se aduce la cunoștința consiliului municipal”.

Respectiv, dacă în ședința extraordinară din 30 iunie și în următoarea, subiectul va fi exclus de pe ordinea de zi sau candidaturile nu vor acumula votul majorității, Dorin Chirtoacă, care se află în arest la domiciliu, fiind cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată din Chișinăi, va putea numi în funcții pe cei doi printr-o dispoziție care va fi adusă la cunoștința CMC.

Consilierul municipal din partea PSRM, Ion Ceban, care conduce grupul de inițiativă privind organizarea unui referendum pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, a  reacționat într-un comentariu pe Facebook la subiect.

„Dorin Chirtoacă, din arest, semneaza dispoziție de convocare a CMC. Propune doi viceprimari, pe Valeriu Munteanu și pe Mihai Moldovanu. Nu cred ca mai exista vreo tara unde astfel de lucruri ar fi posibil…”, scrie Ceban.

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 30 iunie, aprobată de primarul Dorin Chirtoacă, sunt prevăzute 20 de subiecte. Primul se referă la suspendarea raporturilor de serviciu ale secretarului CMC, Valeriu Didenco, inculpat într-un dosar de corupție, iar cel de-al doilea, la desemnarea a doi viceprimari: Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănatate din cadrul Primăriei Chişinău, și Valeriu Munteanu, fostul ministru al Mediului.

Citiți și

(doc) Chirtoacă îi propune pe Valeriu Munteanu și Mihai Moldovanu în funcția de viceprimari de Chișinău