Ce spune Guvernul despre excluderea „zilei tăcerii” din Codul Electoral

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea Codului Electoral cu privire la excluderea „zilei tăcerii” și sancționarea persoanelor care vor face agitație electorală în ziua alegerilor în incinta secției de votare sau în raza a 100 metri de la locul votării.

Pavel Filip a menționat însă că în ziua alegerilor ar putea exista confuzii cu privire la raza celor 100 de metri de la secțiile de votare. În acest sens, premierul a precizat că ar fi oportună excluderea acestei prevederi și menținerea interzicerii agitației electorale doar în secțiile de votare.

„Cine va măsura? O să desenăm un cerc? Poate venim cu propunerea excluderii acestora 100 de metri, dar lăsăm la latitudinea Parlamentului”, a menționat Pavel Filip.

La 8 noiembrie curent, Parlamentul a votat în primă lectură modificarea Codului Electoral. Astfel, în ziua alegerilor, agitația electorală în incinta secției de votare sau în raza a 100 de metri de localul votării va fi interzisă. Totodată, noile reglementări vor fi incluse și în Codul contravențional. Potrivit modificărilor, agitația electorală în ziua alegerilor în incinta secției de votare sau în raza a 100 metri de localul votării se va sancţiona. Amenda aplicată persoanelor fizice va constitui de la 300 la 600 de lei, iar cea pentru persoanele cu funcţie de răspundere sau candidat electoral va fi de la 1 200 la 1 500 de lei.

Potrivit autorilor proiectului, „ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere principiilor consfințite în materie electorală.
După invalidarea alegerilor locale, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că în situația în care există anumite neajunsuri în legislație ce ține de agitație electorală sau comportamentul concurenților în ziua alegerilor, probabil este cazul de a examina legea electorală. De cealaltă parte, mai mulți deputați consideră că în acest caz ar trebui reglementată agitația electorală în mediul online și analizată motivarea hotărârii prin care alegerile au fost invalidate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Lider Moldovan

    Târziu încornoraților! Mult prea târziu! După ce-ați făcut căcatul cu invalidarea alegerii de către popor a dlui Andrei Năstase primar general al Chișinăului, degeaba talpa iadului Plahotniuk al vostru mai umblă cu fofârlica!

    Atâta timp, cât judecătoarea diavolui Mudica Debilo rămâne “fertilă”, oricând talpa iadului Plahotniuk și încornorații lui VOR GĂSI MOTIV SĂ INVALIDEZE ALEGERILE, când rezultatul acestora nu va fi convenabil lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *