Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune fostul ministru al…

Ce spune fostul ministru al Mediului despre funcția la Primărie

Întrebat despre motivele pentru care a acceptat propunerea edilului de Chișinău, Dorin Chirtoacă, pentru a fi numit viceprimar al capitalei, ex-ministrul Mediului, Valeriu Munteanu a declarat că are experiență în domeniul administrației publice locale, iar locuitorii municipiului așteaptă rezolvarea problemelor existente și demararea unor proiecte extrem de necesare.

„Eu cunosc foarte bine domeniul administrației publice locale. Acum zece ani am fost ales primar într-o localitate. Am și fost primar timp de doi ani și jumătate. Știu exact că este nevoie de foarte multă muncă, mai ales acum în Chișinău, pentru că a fost o perioadă în care ițele s-au încurcat, în care s-a făcut mai multă politică, s-au făcut ingerințe politice în activitatea Primăriei. Este nevoie de foarte multă muncă pentru a duce la bun sfârșit acele proiecte începute, dar și pentru a da start unor noi proiecte extrem de necesare pentru municipiul Chișinău, proiecte mari pe care le așteaptă locuitorii capitalei, dar și cetățenii R. Moldova. Cetățenii așteaptă ca capitala să devină un motor de dezvoltare pentru întreg statul”, a declarat Valeriu Munteanu pentru ZdG.

Întrebat cum vede rezolvarea problemei evacuării deșeurilor din capitală, aceasta fiind una dintre cele mai actuale întrebări față de conducerea Primăriei, Valeriu Munteanu a precizat că aceste aspecte vor putea fi discutate doar după ce va fi ales în acestă funcție.

„În momentul în care se va realiza acest lucru, pe o cale sau alta, vom intra în exercițiu, cu siguranță vom face comunicare publică și vom explica cine și ce competențe preia, păstrează și, respectiv, cum vedem în continuare dezvoltarea orașului”, a explicat ex-ministrul Mediului.

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 30 iunie, aprobată de primarul Dorin Chirtoacă, sunt prevăzute 20 de subiecte. Primul se referă la suspendarea raporturilor de serviciu ale secretarului CMC, Valeriu Didenco, inculpat într-un dosar de corupție, iar cel de-al doilea, la desemnarea a doi viceprimari: Mihai Moldovanu, şeful Direcţiei Sănatate din cadrul Primăriei Chişinău, și Valeriu Munteanu, fostul ministru al Mediului.

Legea prevede că dacă în ședința din 30 iunie și în următoarea, subiectul va fi exclus de pe ordinea de zi sau candidaturile nu vor acumula votul majorității consilierilor, Dorin Chirtoacă, care se află în arest la domiciliu, fiind cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată din Chișinăi, va putea numi în funcții pe cei doi printr-o dispoziție care va fi adusă la cunoștința CMC.

Valeriu Munteanu a depus o cerere de demisie din funcția de ministru al Mediului la 29 mai curent. Se întâmplă după ce la 26 mai, în cadrul ședinței Consiliului Republican al Partidului Liberal a fost luată decizia de a părăsi alianța de guvernare, drept urmare a reținerii prim-vicepreședintelui PL și primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă.

Anterior, între 3 noiembrie 2009 și 30 iulie 2015, Muntenau a fost deputat în Parlament ales pe listele PL.  Primar al s. Floreni, r-ul Anenii Noi, localitatea sa de baștină, Valeriul Munteanu a fost  între 3 iunie 2007 și 3 noiembrie 2009.