Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon, despre învestirea noilor…

Igor Dodon, despre învestirea noilor miniștri: „Sunt lipsiți de legitimitatea cuvenită”

Președintele Igor Dodon, înlocuit în timpul ceremoniei de învestire în funcție a noilor miniștri de președintele Parlamentului Andrian Candu, a calificat situația din jurul suspendării sale drept „derapaje ale guvernării” și spune că „ar fi fost justificată o ieșire în forță a poporului pentru a pune capăt acțiunilor sfidătoare ale guvernării”.

„Este condamnabil că aceste derapaje ale guvernării sunt susținute de Curtea Constituțională. Miniștrii numiți azi sunt lipsiți de legitimitatea cuvenită și vor intra în funcție cu prezumția vinovăției pentru modul în care au fost învestiți. Dar și pentru modul în care s-au manifestat în celelalte guvernări corupte.

În alt context politic și geopolitic, ar fi fost justificată o ieșire în forță a poporului pentru a pune capăt acțiunilor sfidătoare ale guvernării. Acum însă, când până la declanșarea alegerilor parlamentare au rămas doar câteva luni, trebuie să evităm emoțiile și dorința de a pedepsi Guvernul cu orice preț. Orice destabilizare socială sau revoltă poate produce victime și va pune sub semnul întrebării rezultatele alegerilor parlamentare, fie și anticipate.

Însă orice răbdare are limite. Guvernarea trebuie să renunțe la practicile de trișare a statului de drept și de compromitere a Constituției și a instituțiilor statului. Fiindcă și opoziția socialistă, și Președinția își rezervă dreptul de a face un apel la mobilizarea sutelor de mii de cetățeni pentru a pune capăt acestor fărădelegi și abuzuri constituționale.

Să aveți în vedere, domnilor din Guvern și din majoritatea parlamentară, că cetățenii totul văd și totul înțeleg. Cu cât mai antisocial și antistatal vă comportați acum, cu atât mai dureroasă va fi lovitura pe care o veți primi. Rugăți-vă să primiți această lovitură abia în alegerile parlamentare, nu mai devreme”, a subliniat șeful statului, pe o rețea de socializare.

Astăzi, 10 ianuarie 2018, noii miniștri desemnați au depus jurământul de învestire. Decretele au fost semnate de șeful Legislativului, Andrian Candu, care a exercitat temporar interimatul funcției de președinte al țării.