Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce se va întâmpla cu…

Ce se va întâmpla cu alegerile prezidențiale?

Comisia de la Veneția va veni cu o opinie privind modificările din Codul Electoral operate după decizia Curții Constituționale prin care, în R. Moldova, în această toamnă, vor fi organizate alegeri prezidențiale. O solicitare în acest sens a făcut fosta deputată Ana Guțu, astăzi, lidera partidului „Drepta”. Săptămâna viitoare, Comisia de la Veneția își va expune opinia vis-a-vis de aceste modificări, care însă nu au șanse să schimbe în vreun fel scrutinul din toamna viitoare. 
Partidul „DREAPTA” anunță că a sesizat Comisia de la Veneția cu referire la scrutinul prezindențial din 30 octombrie 2016, adresând o scrisoare scrisoare președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, Copia acestei scrisori a fost remisă și altor membri ai Comisiei de le Veneția spre informare. La 7 iunie Comisia de la Veneția a trimis și un răspuns la scrisoarea expediată. În răspunsul semnat de către Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneția  se menționează că ex-deputata va primi un răspuns săptămâna viitoare.

Scrisoarea Dumneavoastră către președintele Comsiei de la Veneția a ajuns la noi, fapt pentru care vă mulțumesc. Raportorii au fost informați și ei în contextul reuniunilor consiliilor pentru alegeri democratice ale Comisiei de la Veneția, care vor vi chemați în această săptămână să dea un aviz referitor la amendamentele operate la Codul electoral al R. Moldova. În același timp, Comisia de la Veneția nu este chemată să se pronunțe asupra conținutului hotărârii Curții Constituționale și nici asupra procedurilor de punere în aplicare a acestei hotărâri”, precizează oficialul. 

În R. Moldova, duminică, 30 octombrie 2016 urmează să aibă loc alegeri prezidențiale, după ce, Curtea Constituțională a decis că șeful statului trebuie să fie ales de popor.