Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce l-a convins pe Leancă…

Ce l-a convins pe Leancă să accepte fotoliul de vicepreședinte al Parlamentului? Părerea deputatului s-a schimbat radical în ultimele două luni

La două luni după ce declara în direct la emisiunea „Important”, difuzată la TVC21, că nu pretinde la funcția de vicepreședinte al Parlamentului și chiar a refuzat-o, după ce anul trecut i-ar fi fost propusă, Iurie Leancă a fost ales în această funcție în ședința din 2 iunie a legislativului, cu votul a 52 de deputați. 

La 31 martie curent, liderul partidului Popular European din Moldova (PPEM), Iurie Leancă, fiind întrebat, evita să spună cine i-a propus  funcția de vicepreședinte al Parlamentului, dar dădea asigurări că nu este interesat de acest fotoliu, de aceea a refuzat propunerea.

Discuția între jurnalistul Gheorghe Gonța și deputatul Iurie Leancă din 31 martie 2017:

„-Nu vi s-a propus (funcția de vicepreședinte al Parlamentului – n.r) ?

-Cândva s-a propus, dar nu mă interesază funcția respectivă.

-Cândva când? Deja sunt curios.

-O jumătate de an în urmă (…) N-am acceptat. Suntem în 2017. Haideți să ne uităm în perspectivă!”

La zece zile de la acest dialog, Iurie Lenacă și Valeriu Ghilețchi, deputați neafiliați în Parlament, au anunțat formarea Grupului Popular European care întrunește zece membri. Ulterior, deputații din acest grup au votat împreună cu PDM mai multe legi.

Într-o conferință de presă susținută astăzi, imediat după ce președintele Parlamentului, Andrian Candu a anunțat candidatura pentru fotoliul vacant, iar 52 de deputați au susținut-o, Iurie Leancă a contrazis declarațiile făcute de al anterior și a anunțat că Grupul parlamentar popular european face parte din majoritatea parlamentară.

„Grupul nostru (Grupul parlamentar european – n.r)  face parte din majoritatea parlamentară și e firesc să ne asumăm anumite responsabilități. Ne-am propus de la bun început  să preluăm aceste responsabilități pe care avem expertiza și experiența necesară”, a declarat Iurie leancă, fără a preciza însă cum a fost convins să accepte fotoliul.

Iurie Leancă a invocat realizările pe care le-a avut în calitate de prim-ministru și ministru al politicii externe.

„Având în vedere că este nevoie de un vicepreșdinte care își va asuma mandatul în mod special de a se preocupa de tot ce înseamnă zona externă în activitatea Parlamentului și, totdată, pornind de la faptul că am o experiență în acest sens, în tot ce înseamnă politica externă, relațiile internaționale, am preluat această responsabilitate cu dorința de a dinamiza comunicarea cu partenerii noștri externi”, a explicat Leancă.

Acesta a declarat că prioritățile principale vor fi legate de atribuțiile Parlamentului la capitolul politică externă, are o agendă ambițioasă, iar în următoarele zile va avea deja întâlniri cu oficiali și politiceni europeni pentru a discuta relațiile bilaterale.

În ședința din 12 mai curent, Andrian Candu, cu referire la candidatura viitorului vicepreședinte al Parlamentului, declara: „Consider că un vicepreşedinte al Parlamentului trebuie să fie din opoziţie şi preferabil să fie doamnă. Asta este viziunea mea şi în acest context discut şi cu colegii din Parlament. Sunt discuții care se desfășoară atât cu majoritatea parlamentară, cât și cu opoziția”, a declarat președintele Legislativului”.

Funcția de vicepreședinte a devenit vacantă la 28 aprilie curent când deputata PLDM Liliana Palihovici a anunțat în plenul Palrmantului că pleacă din funție, deoarece „politica din R. Moldova nu are principii, ci doar interese personale”, iar „democrația a picat testul”.

Foto: privesc.eu