Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce cred concurenţii Irinei Vlah…

Ce cred concurenţii Irinei Vlah despre vizita electorală a boxerului rus Valuiev

În aceste zile, Comratul este gazda mai multor deputați ruşi, atrași de apropiatele alegeri ale bașcanului autonomiei găgăuze.

După ce marţi, 10 martie, trei deputaţi din Duma de Stat a Federației Ruse au vizitat autonomia găgăuză, alţi trei emisari de la Moscova vor ajunge în autonomie sâmbătă, 14 martie.
Vizitele au loc în plină campanie electorală. Totodată, spre finalul campaniei Moscova şi-a intensificat sprijinul acordat protejatei sale, candidata independentă la postul de başkan al Găgăuziei, Irina Vlah, susţinută de Partidul Socialiştilor. Anterior, mai mulţi politicieni de la Chişinău au acuzat Federaţia Rusă de implicare în afacerile interne ale R. Moldova.

Potrivit serviciului de presă a PSRM, de acestă dată, la Comrat, dar şi la Chişinău, vine un desant de sportivi şi oameni de artă din Duma rusă. „Locuitorii Chişinăului şi ai Găgăuziei vor avea prilejul să participe la întâlnirile cu mai mulţi deputaţi cu renume din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, care vor vizita Moldova la invitaţia preşedintelui Partidului Socialiştilor din R. Moldova, Igor Dodon”, anunţă comunicatul.

Boxerul Nicolai Valuev şi şahmatistul Anatoli Karpov, dar şi actriţa Elena Drapeko vor efectua o vizită care va continua pe parcursul unei săptămâni. Astfel, Valuev şi Drapenko au programate întâlniri cu alegătorii găgăuzi în zilele de 14 şi 15 martie. Ulterior, pe 20 şi 21 martie, vor avea loc întâlniri cu maestrul la şah, Anatoli Karpov.

Amintim că alegerile locale din autonomia găgăuză vor avea loc duminică, 22 martie.

Ajutorul Moscovei acordat unui singur candidat, pe parcursul și la sfârșitul campaniei electorale, îi nemulţumeşte pe ceilalţi concurenţi, dar aceştia refuză să comenteze situaţia.

„Nu doresc să vorbesc despre această situaţie. Ar trebui să înţelegeţi, ce n-aş spune se va întoarce împotriva mea, iar eu vreau să câştig aceste alegeri. Noi avem o Găgăuzie vorbitoare de rusă şi tot ce e legat de Rusia noi o să susţinem, de aceia vă recomand să puneţi aceste întrebări altor concurenţi”, a declarat Nicolae Dudoglo, cotat de experţii politici cu a doua şansă de a obţine fotoliul de başcan.
Concurentul Valerii Ianioglo crede că venirea sportivilor din Duma rusă vobeşte despre neputinţa concurentului Irina Vlah. „Cred că oricare candidat la funcţia de başcan ar trebui să se bazeze pe propriile forţe, iar acest candidat este slab, dacă are nevoie de susţinerea sportivilor pentru a câştiga alegerile. Nu am nimic împotriva venirii sportivilor şi actorilor din Rusia, ei sunt oameni liberi şi au dreptul să viziteze orice ţară doresc. O altă latură a problemei este, din păcate, faptul că, venind la noi, ei se implică în procesul politic, susţinând un candidat care nu poate face faţă singur unei campanii electorale, dar nu vreau să comentez această situaţie”, a declarat Inaioglo.
Alegerile locale din această autonomie sunt marcate de factorul geopolitic, lucru observat cu precizie şi de ambasadorul european, Pirkka Tapiola. Diplomatul a menţionat că în această campanie electorală candidații discută prea mult despre geopolitică, în locul problemelor care-i interesează pe alegători.