Ce au stabilit deputaţii moldoveni și români la şedinţa Comisiei comune pentru Integrare Europeană

Cea de a VII-a Reuniune a Comisiei Comune pentru Integrare Europeană dintre Parlamentul R. Moldova și Parlamentul României a avut loc astăzi, 11 iunie, la Chișinău. După şedinţă, copreședinții Comisiei, Gheorghe Mocanu, deputat în Parlamentul de la Chişinău, şi Bogdan-Ionel Rodeanu, deputat în Parlamentul de la Bucureşti, au semnat o declaraţie comună prin care își propun să eficientizeze tranzitul la frontieră, să sprijine interconectarea R. Moldova la piaţa energetică europeană şi infrastructura de transport. Reducerea tarifelor de roaming, renovarea Teatrului B. P. Haşdeu din Cahul şi finisarea lucrărilor de reconstrucție a Sălii cu Orgă din Chişinău sunt alte obiective discutate în cadrul şedinţei comune moldo-române.

„Am semnat o declaraţie comună a copreşedinţelor acestei comisii. O declaraţie care nu înseamnă doar obiective concrete, dar şi o asumare în ceea ce priveşte proiectarea unor iniţiative legislative, lucru în comun pentru a dezvolta şi armoniza capitolul de legislaţie. Câteva obiective clare precizate în cadrul declaraţiei: sprijinirea demersurilor privind urgentarea finalizării proiectelor de infrastructură – interconectarea R. Moldova la piaţa energetică europeană. Milităm pentru dezoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport. Încercăm să identificăm soluţii durabile sporirea eficienţii privind tranzitul la frontieră, discutăm cu structurile guvernamentale pentru a dezvolta mecanismul de fluidizare a mărfurilor, persoanelor şi transportului”, a spus Bogdan-Ionel Rodeanu, co-preşedinte al Comisiei comune pentru Integrare Europeană din partea României.

La rândul său, Gheorghe Mocanu, copreşedintele comisiei comune pentru Integrare Europeană din partea R. Moldova, a adăugat că în cadrul şedinţei comune, deputaţii români şi moldoveni au vorbit despre „necesitatea finalizării Teatrului Haşdeu, Sala cu Orgă, reducerea tarifelor de roaming. În perioada ianuarie-iulie 2019, România preia preşedinţia UE. Este o oportunitate pentru noi de a ne promova agenda europeană, de a implementa reforme cu sprijinul României. Toate propunerile vor fi înaintate celor două Guverne, să avem o creştere a proiectelor necesare pentru Moldova”.

Deputaţii de la Bucureşti urmează să se întâlnească astăzi cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, iar mâine vor participa la deschiderea unei grădiniţe renovate pe banii României.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din R. Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 845 de grădiniţe din Moldova.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *