Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce a spus Platon la…

Ce a spus Platon la Curtea de Apel despre Plahotniuc, Drăguțanu, Leancă, Șor și Gaburici

Omul de afaceri Veaceslav Platon rămâne în arest. Hotărârea a fost luată de Curtea de Apel Chișinău după examinarea recursul avocaților lui Platon privind decizia judecătoriei Buiucani de a-l plasa pe omul de afaceri în arest preventiv pentru 30 de zile, în Penitenciarul nr. 13.

În același timp, avocații lui Platon susțin că clientul lor este nevinovat. „Am solicitat încetarea acestei cauze penale. Banii au fost spălați prin intermediul instanțelor de judecată, iar implicarea lui Platon nu este confirmată și nu există probe. Platon este învinuit de escrocherie după denunțul lui Ilan Șor când acesta avea statut de învinuit”, a menționat avocatul Eduard Rudenco.

După ședința de judecată, avocata Ana Ursachi a rezumat discursul lui Platon în fața magistraților.

Potrivit apărării, omul de afaceri a dezvăluit cum politicienii au contribuit la furtul miliardului. „Platon îl acuză pe Vlad Plahotniuc că este beneficiarul final a banilor furați din sistemul bancar, iar pe Andrian Candu ca persoană care a semnat mai multe contracte care să faciliteze această fraudă ca banii să ajungă la firmele din off-shore. La rândul său, Dorin Drăguțanu a facilitat scoaterea banilor din BNM pentru ca banii să ajungă la Unibank, Banca Socială și Banca de Economii, ca să ajungă pe conturile lui Șor, iar pe Leancă și Gaburici el i-a acuzat de extragerea nejustificată a banilor din rezerva băncii pentru a acoperi datoria inexistentă”, a menționat Ursachi.

Potrivit avocatei, Platon spune că nici nu speră că va fi eliberat, întrucât „știe cât de captivă este justiția în R. Moldova”.

Totodată, partea apărării a mai adăugat că timp de zece zile de arest ale lui Platon în R. Moldova, el nu a fost vizitat de procurori. „Dacă procurorii ar fixa declarațiile sale, asta ar însemna că persoanele vizate trebuie să fie chemate să răspundă, să pornească confruntările”, explică Ursachi.

„Veaceslav Platon le-a povestit procurorilor cine are de câștigat de pe urma arestării și a extrădării sale ileagale”, a adăugat avocatul Ilia Nivikov.

La finalul declarațiilor, Ana Ursachi a mai spus că clientul său a descris cu lux de amănunte nava cu care a fost adus din Ucraina în R. Moldova. „El spune că a fost adus cu un avion privat de 12 locuri, luxos. Platon consideră că aceasta este a lui Vlad Plahotniuc și a făcut solicitarea să se verifice cui aparține nava. Menționez că nu a fost niciun proces de judecată la Kiev, doar s-a încuviințat extrădarea în baza unui mandat moldovenesc. Niciodată, cu un avion privat, nu a mai fost extrădată o persoană dintr-un stat în altul. Considerăm că la baza acestei extrădări grăbite a stat o înțelegere a lui Plahotniuc cu autoritățile ucrainene”, a conchis Ursachi.

Amintim că Veaceslav Platon a fost extrădat în R. Moldova la 29 august curent. La data de 30 august, omul de afaceri a fost plasat în arest pentru 30 de zile la Penitenciarul nr. 13 din capitală.