Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce a făcut premierul R.…

Ce a făcut premierul R. Moldova, Ion Chicu, la Kiev

În cadrul vizitei de lucru de la Kiev, prim-ministrul R. Moldova, Ion Chicu, a avut o ședință cu premierul Ucrainei, Oleksiy Honcharuk.

Ion Chicu a fost însoțit la Kiev de vicepremierul pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, ministrul Afacerilor Externe și Integrare Europeană, Aureliu Ciocoi și ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi.

Șeful Guvernului de la Kiev a menționat că în viitor ar putea fi constituită o zonă economică liberă între Republica Moldova și Ucraina.

Potrivit unui comunicat emis de Guvernul de la Chișinău, în cadrul discuțiilor de la Kiev, premierul ucrainean „a punctat faptul că ambele state au în administrare conflicte teritoriale interne și s-a arătat convins că o comunicare și un schimb de experiență pe aceste subiecte ar consolida securitatea în regiune”.

În lista subiectelor discutate a fost tematica energetică, în special furnizarea gazelor naturale și tranzitarea acestora după data de 31 decembrie 2019, care depinde de înțelegerile între Ucraina și Rusia.

Cei doi premieri au abordat un set de subiecte legate de cooperarea bilaterală Moldova – Ucraina, printre care „consolidarea securității în regiune, inclusiv susținerea reciprocă în reglementarea conflictelor existente pe teritoriul ambelor state, liberalizarea transportului auto și aerian, extinderea controlului unic la frontiera comună prin implementarea mecanismului la puncte noi de trecere, măsurile antidumping impuse de Guvernul Ucrainei pentru un set de produse, care afectează producătorii moldoveni și altele”, scrie în nota Guvernului de la Chișinău.

În cadrul ședinței, cei doi oficiali au decis să organizeze curând o ședință a co-președinților Comisiei interguvernamentale moldo-ucrainene pentru cooperare economică cu sarcina de a impulsiona progresul pe fiecare din subiectele de interes comun.

Tot la Kiev, premierul R. Moldova s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy.

„Țările din cadrul GUAM sunt strâns legate geografic, economic, istoric și cultural. De asemenea, ne unesc problemele integrității teritoriale, pe care le confruntăm”, a declarat Președintele ucrainean.