Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce a decis Curtea Constituțională…

Ce a decis Curtea Constituțională privind referendumul republican?

Astăzi, 26 iulie, în cadrul ședinței, Curtea Constituțională a examinat sesizarea pentru controlul constituționalității decretului Președintelui R. Moldova privind desfășurarea referendumului republican consultativ și a decis să anunțe hotărârea mâine, la ora 10:00.

Menționăm că deputații Partidului Liberal (PL) au depus o sesizare pentru controlul constituționalității Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 105-VIII din 28 martie 2017 privind desfăşurarea referendumului republican consultativ asupra unor probleme de interes naţional.

Mihai Ghimpu

„Întrebările cu care vrea să vină șeful statului la referendumul republican sunt neraționale și doar politice, în parte fiind camuflate sub forma unei inițiative de revizuire a Constituției, prin elucidarea altor norme constituționale, inclusiv generatoare de conflicte sociale menite să divizeze societatea pe principii etnice, geopolitice în pofida faptului că președintele trebuie să reprezinte garantul unității naționale.

De ce președintele vrea să aibă mai multă putere în politică, dar nu în domeniul economic și social, dacă tot a promis că va lupta pentru majorarea pensiilor și  nivelului de viață a cetățenilor?! El vrea mai multă putere ca să instaleze un stat autoritar…. Consider că este un decret de manipulare a cetățenilor.

Organizarea referendumului implică cheltuieli financiare de aproximativ 70 de mln de lei”, cheltuieli care vor afecta mult starea economică a țării”, a declarat Mihai Ghimpu, autorul sesizării.

„Dacă este să examinăm întrebarea privind constituționalitatea sau nu a referendumului trebuie să ne ghidăm de lege. Considerăm că argumentele prezentate în sesizare nu sunt juridice și de aceea solicităm respingerea acesteia. Trebuei să înțelegem că acest referendum este unul consultativ și președintele vrea să audă glasul poporului”, susține Maxim Lebedinschi, consilier prezidențial,

Amintim că, după primele zile de la investire a sa în funcția de șef al statului, Igor Dodon a anunțat că vrea dizolvarea Parlamentului și alegeri parlamentare anticipate. „Voi insista pe organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Împreună cu juriștii din aparatul președintelui, practic, am identificat calea juridică prin care, în timpul cel mai apropiat, vom iniția modificarea Constituției pentru a acorda președintelui țării dreptul de a dizolva Parlamentul în alte cazuri decât cele două prevăzute de Legislație. Acest lucru înseamnă că, cel mai probabil, vom avea un referendum de acordare a împuternicirilor președintelui țării. Nu este vorba de stat prezidențial, cel puțin la această etapă. Deși cred că pentru R. Moldova forma prezidențială ar fi cea mai bună”, a declarat Dodon, în cadrul unei conferințe de presă în care a răspuns la mai multe întrebări adresate de jurnaliști și cetățeni.

Menționăm că, referendumul republican poate fi iniţiat de către:

  • Un număr de cel puţin 100000 de cetăţeni ai R. Moldova cu drept de vot;
  • Un număr de cel puţin o treime din deputaţii în Parlament;
  • Preşedintele R. Moldova;
  • Guvern.

Potrivit Legislației, referendumul este votul poporului privind cele mai importante probleme ale vieţii statului şi a societăţii. Hotărârile adoptate prin referendum republican au putere juridică supremă, nu necesită confirmare şi se aplică în mod obligatoriu pe întreg teritoriul Moldovei. Pregătirea şi efectuarea referendumului le realizează organele de stat şi comisiile pentru efectuarea referendumului, în mod deschis şi public. Cheltuielile legate de pregătirea şi efectuarea referendumului republican se fac numai din contul mijloacelor statului, alocate pentru efectuarea lui. Finanţarea referendumului de la alte surse nu se admite. Comisia republicană informează Parlamentul despre rezultatele referendumului şi le dă publicităţii în termen de trei zile după efectuarea lui. Hotărîrea adoptată prin referendum este dată publicităţii de către Parlament în modul stabilit pentru publicarea actelor Parlamentului. Drept dată a adoptării hotărîrii este considerarea ziua efectuării referendumului. Anularea sau modificarea hotărârii adoptate prin referendum se face, de asemenea, prin referendum.

În cadrul evenimentului de prezentare a raportului primelor 100 de zile în funcția de șef al statului, Igor Dodon a anunțat că a semnat un decret prezidențial prin care convoacă un referendum național pe 4 subiecte: abrogarea legii prin care miliardul furat din sistemul bancar a fost transformat în datorie de stat, acordarea de împuterniciri suplimentare președintelui, scăderea numărului de deputați și introducerea în școli a „Istoriei Moldovei”.
Întrebările la care cetățenii vor trebui să răspundă cu „DA” sau „NU” la referendum sunt, conform decretului semnat de Dodon, următoarele:
1. Susțineți abrogarea Legii nr. 235 din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligațiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanțelor a obligațiunilor de plată derivate din garanțiile de stat nr. 807 din 17 octombrie 2014 și nr. 101 din 1 aprilie 2015?
2. Susțineți acordarea președintelui Republicii Moldova a drepturilor constituționale suplimentare privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate?
3. Susțineți reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 71?
4. Susțineți studierea în instituțiile de învățământ a disciplinei „Istoria Moldovei”?
Referendum ar urma să fie organizat în data de 24 septembrie 2017 și va avea un caracter consultativ.