Câți deputați din actualul Parlament au probleme de integritate

Mai mulți deputați care au acces în Parlament după alegerile din 24 februarie 2019 au probleme serioase de integritate, se arată într-un raport al Inițiativei Civice „Pentru un Parlament curat 2019”, prezentat astăzi, 28 martie.

Raportul a fost elaborat în baza a patru criterii: 1. Integritatea în activitatea politică; 2. Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale; 3. Integritatea în exercitarea funcțiilor publice și/sau de partid și 4. Cazier judiciar.

În baza celor patru criterii deputații au primit buline roșii, galbene sau verzi, unde bulina roșie înseamnă necorespundere criteriului, galbenă – corespundere parțială și verde – deputatul corespunde în mare parte criteriului de integritate.

La primul criteriu „Integritatea în activitatea politică”, 12 deputați au primit bulina roșie, ceea ce înseamnă că „aceștia au schimbat partide, fie cu doctrine diferite, fie au depus jurăminte sau declarații pe propria răspundere că nu vor schimba partidul, dar au făcut acest lucru”, a explicat
Igor Boţan, directorul Asociației pentru Democrație Participativă „ADEPT. Alți 13 deputați au primit bulina galbenă – ei fie au schimbat partidul, dar nu au făcut jurăminte publice că vor părăsi partidul, totuși au trecut de la un partid la altul, cu o altă doctrină și nu sunt stabili în îmbrățișarea unor valori. „Unul din deputaţii R. Moldova, este un campion la acest capitol. A schimbat şapte platforme politice de-a lungul a 25 de ani”, a afirmat Igor Boţan. 76 de deputați în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a X-a au obținut bulina verde la acest criteriu.

Cornelia Cozonac, Președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, a precizat că monitorizarea în baza celui de-al doilea criteriu „Integritatea în gestionarea averii și a intereselor personale ale deputaților” s-a efectuat destul de dificil, deoarece nu toate sursele publice au fost completate cu informația necesară, iar declarațiile de avere ale candidaților au fost publicate târziu. Astfel un număr de 15 deputați au obținut bulina roșie, 30 deputați – bulina galbenă, iar ceilalți 56 – verde.

„La documentarea profilurilor candidaților la funcția de deputat, am întâmpinat mai multe probleme, printre care accesul la informații și la unele baze de date și portaluri, create cu suportul donatorilor Republicii Moldova, dar care nu funcționează, cum ar fi, de exemplu, portalurile instituțiilor judecătorești, rapoartele Curții de Conturi, dar și rapoartele financiare ale partidelor politice”, a precizat președinta Centrului de Investigații Jurnalistice.

„Fiecare al patrulea deputat din actualul Parlament are probleme severe la capitolul integritate în exercitarea funcțiilor publice”

Raportul constată că în baza celui de-al treilea criteriu „Integritatea în exercitarea funcțiilor publice şi sau de partid”, doar 48 din cei 101 deputați pot fi considerați integri, ceilalți 53 având probleme de integritate.

„Practic, fiecare al patrulea deputat din actualul parlament are probleme severe la capitolul integritate în exercitarea funcțiilor publice. Asta înseamnă că o masă critică din persoanele alese în Parlamentul actual au încălcat principiile esențiale ale gestionării banilor publici din funcțiile pe care le-au deținut, fie în interesul rudelor, apropiaților sau ale partidului din care fac parte”, a afirmat Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente (API).

Din cei 101 deputați, trei au bulină roșie la criteriul de integritate nr. 4 „Cazier judiciar”

„Din perspectiva deputaților, evaluarea acestui criteriu poate fi considerată cea mai obiectivă. Din perspectiva interesului public, însă, ținând cont de faptul că în privința a multor deputați aleși există suspiciuni de comitere a unor ilegalități, trezește mari îngrijorări că organele de drept nu reacționează în niciun fel. Din păcate, mașinăria statului refuză să se autosesizeze când sunt probleme cu politicienii sau care sunt generate de faptele politicienilor”, a menționat Galina Bostan, președinta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției.

Inițiativa Civică „Pentru un Parlament Curat 2019” este constituită dintr-un grup de organizații neguvernamentale care au monitorizat, în baza unor indicatori de integritate, atât listele candidaților prezentate de partidele politice cu șanse de accedere în viitorul Parlament, cât și alți potențiali candidați ai partidelor politice sau candidați independenți în circumscripția națională și în circumscripțiile uninominale. Organizațiile fondatoare ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat au realizat monitorizări similare ale candidaților la alegerile parlamentare din alegerile parlamentare din 2009, 2010 şi 2014.

Organizațiile constituente ale Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 sunt Asociația pentru Democraţie Participativă „ADEPT”, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM)


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Lider Moldovan

    Doamnă Sevérina! După ce j******* hoț Ilan Șor a devenit deputat în Parlamentul R.M. să vorbești despre INTEGRITATE în acest parlament este de-a dreptul CINIC. Hai Dianocika să ne lăsăm de stupidități și să fim MOLDOVENI serioși.

  2. ivancelgroaznic

    “Fiecare al patrulea deputat din actualul Parlament are probleme severe la capitolul integritate” Dlaha, asta e far de tagada .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *