Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Câte milioane de lei a…

Câte milioane de lei a cheltuit Partidul Democrat pentru a-și promova referendumul de astăzi

Partidul Democrat a cheltuit aproape 29 de milioane de lei pentru promovarea referendumului republican consultativ. Conform raportului financiar depus la Comisia Electorală Centrală (CEC), până la 22 februarie PDM a cheltuit 28 849 262 pentru a face publicitate referendumului.

Practic toată suma de bani a fost utilizată pentru cheltuieli de publicitate. Din cele aproape 29 de milioane de lei, circa 27 de milioane au fost utilizate pentru publicitatea TV, 212 mii de lei pentru publicitatea la radio și 27 de mii de lei pentru publicitatea din mijloacele de informare electronică. Peste un milion din lei democrații i-au cheltuit pentru panourile publicitare instalate în țară.

Cele peste 28 milioane de lei cheltuite de democrați au fost donate partidului de peste 700 de persoane fizice. Conform rapoartelor publicate pe site-ul CEC, nici o persoană juridică nu a donat bani pentru susținerea referendumului.

Pentru ca referendumul să fie considerat valid, la acesta trebuie să se prezintă 1/3 din cetățenii cu drept de vot.

La 13 noiembrie 2018, Vladimir Plahotniuc a anunțat de la tribuna Partidului Democrat despre implementarea unei reforme politice pentru optimizarea Parlamentului. În acest scop, liderul democrat a anunțat organizarea unui referendum în vederea micșorării numărului de deputați de la 101 la 61, dar și cu privire la asigurarea controlului cetățenilor asupra activității deputaților.

„Odată cu petrecerea alegerilor parlamentare din 24 februarie, apare desigur un moment oportun pentru desfășurarea referendumului concomitent cu acest scrutin parlamentar, fără ca să cheltuim suplimentar banii publici”, a spus Plahotniuc.

Proiectul de hotărâre cu privire la organizarea referendumului a fost votat în ultima ședință deplină a actualului Legislativ. Pentru că în 2014 a existat o încercare fără succes de a organiza un referendum în aceeași zi cu alegerile parlamentare, democrații au fost nevoiți să modifice legislația astfel încât inițiativa lor să fie posibilă. Această modificare a trecut însă fără a fi observată de deputații din opoziție sau de cetățeni.