Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cât costă și cine finanțează…

Cât costă și cine finanțează campania electorală a Silviei Radu

De la înregistrarea sa în calitate de candidată independentă la funcția de primară a capitalei, 24 aprilie, și până în prezent, Silvia Radu a cheltuit 274 de mii de lei, pentru a-și face imagine electorală. Cea mai mare parte a banilor, 219 mii de lei, a fost cheltuită pentru materiale promoționale. Sediul, corturile și mașinile utilizate în campania electorală, susține Radu în Raportul privind veniturile și cheltuielile din campania electorală, i-au fost puse la dispoziție drept donație. Banii au fost parțial donați de soțul Silviei Radu, Vergiliu Radu, însă, cea mai mare parte a banilor, reprezintă autofinanțare.

Comparativ cu anul 2016, când candida la alegerile prezidențiale, în campania electorală din acest an Silvia Radu a înregistrat cheltuieli modeste. În primele două săptămâni de campanie pentru algerile locale din 20 mai, Radu a cheltuit 274 de mii de lei, pe când la alegerile prezidențiale, suma cheltuită în primele două săptămâni a fost de 1,9 milioane de lei, adică de aproape șapte ori mai mare.

Pentru promovare pe rețelele de socializare, Silvia Radu a cheltuit suma modestă de 10 mii de lei. Alți puțin peste 25 de mii de lei au fost utilizați pentru transmisiuni în direct. Astfel, în total, cheltuielile pentru publicitate au constituit în perioada 1-11 mai, 35 232 de lei. Cei mai mulți bani, 218 361 de lei, au fost cheltuiți pentru materiale promoționale, precum pliante, broșuri, tricouri.

Mașinile utilizate în campanie, un Wolksvagen Passat, un Hyundai Santa Fe și un Mercedes 311 CD, au fost oferite ca donație, în raportul financiar prezentat de Silvia Radu, figurând doar cheltuieli de 15 mii de lei pentru combustibil. Sediul de campanie și cele 25 de corturi repartizate în mun. Chișinău, la fel, au fost donate.

Citiți și: Silvia Radu, candidata (in)dependentă, susţinută de televiziunile lui Plahotniuc 

Silvia Radu este cel mai prosper candidat înregistrat în cursa electorală pentru Primăria Chișinău. Conform declarației de avere și interese pentru 2017, familia Radu are două apartamente, o casă de locuit, un spațiu comercial în capitală și peste 40 ha de terenuri agricole. Silvia Radu, împreună cu soțul său, Vergiliu, sunt proprietarii ai trei automobile: Audi A8, Volkswagen Passat și Ford Transit. Soții Radu dețin acțiuni și cote părți în cinci companii, cea mai importantă afacere fiind „Radu-Agro” SRL, cu activități în agricultură. În 2017, veniturile lor au fost însă modeste: Silvia Radu a declarat 13,2 mii de lei de la Primăria mun. Chișinău, iar soțul său, 44,9 mii de lei de la „Radu-Agro” SRL. Jurnal TV a scris însă că, în declarația de avere pentru 2017, Silvia Radu nu ar fi indicat alte două companii înregistrate în străinătate.

Nu a fost însă tot timpul așa. Din declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru 2014-2015, depusă de Silvia Radu la CEC în 2016, când candida la funcția de președinte, aflăm că aceasta a ridicat în acea perioadă, fiind preşedintă a „Gas Natural Fenosa”, un salariu de 10,3 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, în medie, salariul său lunar a fost de aproape 430 de mii de lei. Tot atunci, Radu indica venituri de 2,7 milioane de lei obţinuţi din depuneri la instituţiile financiare, inclusiv de peste hotare, dar şi 3,1 milioane de lei proveniţi din pensie, indemnizaţii sau premii, dar și faptul că deținea, alături de soţul său, 14 conturi de card pe care se păstrau 33,6 mii de lei şi 184,9 mii de euro, echivalentul a peste 4 milioane de lei. Conform declarației de avere și interese pentru 2017, familia Radu mai păstrează în conturi bancare la o instituție financiară din Spania doar 22 de mii de euro.