Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Care sunt cele șase motive…

Care sunt cele șase motive pentru care Ghimpu vrea să demită prin referendum „mâna Moscovei”

În ianuarie curent, frațiunea PL din Parlament a înregistrat un proiect de hotărâre prin care a propus suspendarea din funcție a președintelui Igor Dodon și organizarea unui referendum pe motiv că acesta ar încălca Constituția. Pentru că inițiativa PL nu a acumulat suficiente semnături pentru ca proiectul să fie înregistrat și examinat în Parlament, liderul PL, Mihai Ghimpu a declarat că partidul inițiază procedura de colectare a semnăturilor pentru inițierea unui referendum de demitere a președintelui țării. Anunțul a fost făcut de către Mihai Ghimpu în cadrul unei conferințe de presă organizate în Grădina Publică. 

„Argumente în favoarea organizării colectării semnăturilor și a referendumului sunt următoarele: vă amintesc că pe 4 ianuarie, președintele în exercițiu a felicitat așa-zisul conducător al transnistriei cu victoria în alegeri, recunoscând prin această acțiune a sa legalitatea desfășurării alegerilor în raioanele de est ale R. Moldova la 11 decembrie 2016 și, implicit, autoritatea unui președinte ilegal asupra teritoriului controlat de forție anticonstituționale (…) La fel, contrar art. 77 al Constituției, care stabilește că șeful statului este garantul unității și unității teritoriale a țării, președintele actual al statului se declară pentru federalizarea republicii, fapt care contravine flagrant legii supreme, cea care prevede că R. Moldova este stat unitar, iar teritoriul nu poate fi împărțit în mai multe unități statale și transferat într-un stat federal”, a declarat Mihai Ghimpu în cadrul conferinței la care au fost prezenți mai mulți membri PL. 

Printre argumentele liberalilor se numără faptul că la 9 mai, Igor Dodon a participat la parada militară din or. Moscova alături de președintele rus, Vladimir Putin, pe Ghimpu îl numește „comandantul suprem al forţelor militare ruse de ocupaţie”. Liderul PL susține că acest fapt reprezintă o altă încălcare a Legii supreme, conform căreia preşedintele este „garantul suveranităţii, independenţei naţionale, al unităţii şi integrităţii teritoriale a ţării”.

Președintele PL consideră că Igor Dodon ar trebui demis pentru că promovează „o limbă inventată la Kremlin”, că a solicitat să i se atribuie R. Moldova „statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice”, dar și că din cauza intenţiilor sale de schimbare a sistemului electoral actual, „realizate prin acţiunile orchestrate de către doi actori politici”, Uniunea Europeană poate amâna sau anula finanțarea macroeconomică pentru R. Moldova.

Tot astăzi, PL a lansat și o campanie de susținere și informare a locuitorilor mun. Chișinău despre realizările primarului Dorin Chirtoacă.

„Dacă Curtea Supremă de Justiție va decide la fel ca instanța de Apel și va avea loc referendum, noi, liberalii ne asumăm să fim alături de acei cetățeni care, începând cu 2007, au susținut candidatura lui Dorin Chirtoacă, și astfel, noi am apărat cetatea pe care avea să o cucerească Moscova prin acțiunile lui Dodon”, a afirmat Mihai Ghimpu, precizând că campania se va desfășura în toate sectoarele și suburbiile Chișinăului. Totodată, liderul liberalilor a declarat că problema Chișinăului și a R. Moldova nu este Dorin Chirtoacă, ci Igor Dodon. 

La 27 aprilie curent, Curtea de Apel Chișinău a dat undă verde Grupului de inițiativă, condus de socialistul Ion Ceban, de a colecta, timp de 60 de zile, semnăturile necesare pentru organizarea referendumului de revocare din funcție a primarului general al municipiului Chișinău. Tot atunci, instanța de apel a stabilit întrebarea pentru referendum: „Susțineți revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă?”. Urmează ca Curtea Supremă de Justiție să se pronunțe în acest caz, după ce decizia instanței de apel a fost contestată. Acum două zile, Ion Ceban a declarat că au fost colectate 18 382 de semnături, ceea ce înseamnă aproximativ 1/3 din numărul necesar.

O altă încercare privind inițierea unui referendum pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă a eșuat în septembrie 2016, când Curtea de Apel Bălți a admis recursul lui Dorin Chirtoacă și a casat decizia Judecătoriei Centru prin care a fost înregistrat un alt grup  de inițiativă, condus de activistul civic Victor Chironda.

Citiți și

Câte semnături trebuie să colecteze Ceban pentru a iniția referendumul privind demiterea lui Chirtoacă și când poate avea loc acesta

Foto antet: privesc.eu