Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Care este soarta comisiei de…

Care este soarta comisiei de anchetă privind „puciul anticonstituțional întreprins de PD”

Comisia de anchetă privind „tentativa puciului anticonstituțional întreprins de Partidului Democrat” și-a încheiat activitatea fără să prezinte un raport. Totodată, Parlamentul refuză să prelungească activitatea comisiei. Despre acest lucru a anunțat deputatul PPDA, Dinu Plîngău, în cadrul unei conferințe de presă.

„La sfârșitul lunii septembrie 2019 comisia de anchetă era pe punctul de a finaliza raportul cu privire la elucidarea tuturor circumstanțelor de fapt și de drept privind „tentativa de puci anticonstituțional întreprins de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale”, a susținut Dinu Plîngău.

Plîngău a susținut că odată cu numirea președintelui comisei, Vladimir Țurcan, în funcția de judecător la Curțea Constituțională, activitatea comisiei a fost stagnată. Ulterior, după ce deputatul Mihai Popșoi a fost ales președinte al comisiei, aceasta a funcționat timp de câteva săptămâni, perioadă în care s-a încercat sistematizarea materialelor acumulate pentru a definitiva raportul.

„Activitatea comisei a fost îngreunată de unii membri a comisiei care nu și-au mai dorit o finalitate. Comisia a devenit total nefuncțională în perioada în care a survenit criza politică cauzată de schimbarea Guvernului. Totodată, șansa de a mai prezenta un raport s-a spulberat din momentul în care Mihai Popșoi și-a dat demisia din funcția de președinte al Comisiei. În acest sens, activitatea Comisiei a fost compromisă și s-a încheiat cu eșec”, a declarat Plîngău.

În consecință, Parlamentul R. Moldova nu a mai votat numirea unui nou președinte al comisiei și nu a dispus prelungirea termenului de activitate.

În acest sens, membrul comisei de anchetă, Dinu Plîngău, solicită Parlamentului ca toți membrii comisiei să se întrunească în regim de urgență pentru a găsi soluții juridice și a prezenta plenului Parlamentului un raport.

În iunie 2019, cu votul a 61 de deputați, a fost creată Comisia de anchetă care avea ca scop elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale în perioada 8-14 iunie. Astfel, membrii Comisiei urmau să stabileasca dacă deciziile Curții Constituționale luate pe 7, 8 și 9 iunie 2019, privind legalitatea noii guvernări, au fost pronunțate la indicațiile Partidului Democrat. Totodată, niciun deputat PD nu a vrut să facă parte din Comisia de anchetă.

Din comisie au făcut parte socialiștii Vladimir Țurcan, Grigore Novac și Victor Gaiciuc, Mihai Popșoi (PAS) și Dinu Plîngău (PPDA).