Candu își face griji ca publicarea raportului Kroll 2 „să nu aducă prejudicii statului”

Al doilea Raport Kroll ar putea fi finalizat abia în lunile aprilie-mai, susține Andrian Candu, care face trimitere la informațiile furnizate de guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea. Publicarea raportului, afirmă Candu, este legată de „localizarea și arestarea activelor de peste hotare” și nu va fi făcută decât dacă la o asemenea decizie vor ajunge conducerea BNM, organele de drept și Parlamentul.

Șeful Legislativului a explicat că primul Raport Kroll a servit documentării, iar cel de-al doilea prevede clar identificarea beneficiarilor și localizarea geografică a activelor, respectiv sechestrarea acestora. Candu a declarat că momentul publicării Raportului trebuie să coincidă cu reținerea persoanelor implicate.

„Să nu se întâmple că noi facem public Raportul Kroll doi fără să luăm măsurile de asigurare, fără să punem sechestru pe active, iar astfel, activele să dispară în alte jurisdicții, să fie vândute sau să nu avem posibilitatea să le recuperăm. Personal, nu am avut o discuție cu echipa Kroll. L-am rugat pe dl guvernator, legal și procedural să am o discuție. Am înțeles că aș putea avea la sfârșitul lunii martie-începutul lunii aprilie o discuție cu seniorii-investigatori din echipa Kroll ca să ne asigurăm în privința emiterii Raportului doi, referitor la posibilitatea de a aduce publicului infromațiile din acesta, în același timp să avem siguranța că activele localizate în afara țării sunt sechestrate și începute procedurile de recuperare”, a declarat Candu în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebat despre termenul în care raportul ar putea fi făcut public, Candu a declarat că prevalează „calitatea raportului și modalitatea în care să fie făcut public, astfel încât să nu aducă prejudicii statului”.

După Raportul Kroll-1, care îl dădea drept principal vinovat pe afaceristul Ilan Şor, persoanele şi  companiile „Grupului Shor”, urma ca, în octombrie 2016, să avem şi Raportul Kroll-2, care trebuia să facă lumină totală în „jaful secolului”: cine a furat, unde sunt banii şi cum pot fi recuperaţi. Între timp, guvernarea a trecut miliardul furat pe seama populaţiei, termenul Raportului Kroll-2 a fost amânat pentru „prima jumătate a anului 2017”, spune şeful Legislativului, Andrian Candu, iar Banca Naţională anunţă că lista celor care au beneficiat de pe urma furtului se extinde dincolo de „Grupul Shor”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. lelea

    Da Candu cand zice “sa nu aduca prejuditii statului” are in vedere nanasul si restul hotilor din guvern si parlamemnt?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *