Candu, finul lui Plahotniuc, președintele Parlamentului. Palihovici și comunistul Vitiuc, vicepreședinți

Vineri, 23 ianuarie 2015, Parlamentul încearcă să aleagă conducerea forului legislativ, după două amânări consecutive. În această ședință, PLDM și PDM au anunțat că își asumă actul de guvernare și vor alege în această ședință conducerea Parlamentului R. Moldova. Vedeți mai jos cum s-a desfășurat ședința de astăzi a Parlamentului R. Moldova.

15.20: Ședința a început cu anunțul că la ședință sunt prezenți 97 de deputați. Lipsesc socialiștii Dodon și Ceban, independenta Vlah și comunistul Tomai.

15.22: Vlad Filat: Vreau să spun că PLDM, împreună cu PDM au convenit să-și asume responsabilitatea guvernării în țara noastră. Detalii despre acord vor fi oferite în scurt timp. Chemăm astăzi toate fracțiunile parlamentare să voteze pentru a alege conducerea Parlamentului, ca după acest exercițiu, să purcedem la investirea unui nou Guvern, pentru ca țara noastră să aibă administrație funcțională.

15.23: Marian Lupu: Solicităm o pauză de 45 de minute. până la 16 și un sfert. Pauza a fost acceptată de președintele de conjunctură al Parlamentului, Eduard Smirnov.

15.25: Mihai Ghimpu: Mai bine am lua o pauză pentru 4 ani, decât pentru 45 de minute. În 4 ani ne vom hotărî cine va conduce republica asta.

15.26: Valeriu Munteanu, PL: De ieri ne-am chinuit să înțelegem la cine se referea gestul lui Marian Lupu (ieri, liderul PDM a făcut un gest indecent ieri în Parlament) de ieri, și am aflat azi că el se referă la populația R. Moldova.

15.28: Lupu răspunde în limba rusă. Fiecare gândește în funcție de gradul său de depravare sau de bună–cuviință. Eu vă rog să lăsați în pace poporul moldovenesc.

15.30: În Parlament este pauză până la ora 16.15 minute.

15.42: Ieri, Vladimir Voronin declara presei că PCRM ar fi gata să susțină candidatura lui Igor Corman la funcția de președinte al Parlamentului, apreciind “înalt” activitatea anterioară a acestuia. Anterior, se vehicula că PDM va propune pentru această funcție fie candidatura lui Corman fie pe cea a lui Adrian Candru, ministrul Economiei, tot el, finul lui Vladimir Plahotniuc.

15.47: Un singur lucru este clar. PCRM va deține un post de vicepreședinte. Anunțul a fost făcut anterior de Voronin, care preciza că o asemenea funcție trebuie să revină opoziției.

 15.58: Ce spune Regulamentul Parlamentului?

Preşedintele Parlamentului se alege pe durata mandatului Parlamentului, prin vot secret, cu buletine de vot pe care se înscriu numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de fracţiunile parlamentare. Fiecare fracţiune parlamentară poate face o singură propunere. Este declarat ales Preşedinte al Parlamentului candidatul care a întrunit votul majorităţii deputaţilor aleşi. Dacă nici un candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar, se organizează al doilea tur de scrutin, la care vor participa numai doi candidaţi care în primul tur de scrutin au obţinut cel mai mare număr de voturi. În caz de paritate de voturi se organizează alegeri noi, pentru care fracţiunile parlamentare vor propune aceiaşi sau alţi candidaţi.

16.02: Vicepreşedinţii Parlamentului se aleg la propunerea Preşedintelui Parlamentului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, prin vot deschis, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi.

16.04: Vlad Filat și Marian Lupu vor semna în câteva minute Acordul de constituire a alianței dintre PLDM și PDM. Acestea vor forma și un guvern minoritar, susținut oficial de doar 44 de deputați, 23 ai PLDM și 19 ai PDM. Cel mai probabil, cele două partide vor miza pe susținerea unor deputați comuniști, care, vor primi, în schimb, câteva instituții de control, cum ar fi Comisia Națională de Integritate, Curtea de Conturi sau Comisia Electorală Centrală.

16.13: Deși aproape s-au scurs cele 45 de minute solicitate de Marian Lupu, cele două partide nici măcar nu au semnat acordul de constituire a noii alianțe.

16.17: Trădare, verde, trădare, a scris, în urmă cu jumătate de oră, pe facebook, liberalul Valeriu Munteanu.

16.21: Timpul cerut de Marian Lupu a expirat. Ședința Parlamentului încă nu a fost reluată.

16.28: A trecut o oră de la pauză de 45 de minute solicitată de Marian Lupu. Presa așteaptă ca PLDM și PDM să semneze acordul de colaborare. Nu se cunosc motivele tărăgănării situației. Pe culoarele Parlamentului se vorbește, mai în glumă, mai în serios, despe o nouă pauză în activitatea Parlamentului, până luni.

16.39: Filat și Lupu au ieșit în fața presei: Filat: Am muncit pentru a forma cu PL o majoritate parlamentară. Din păcate, nu se reușește. Motive sunt și obiective, dar și subiective. Timpul a expirat. Țara are nevoie să fie guvernată. PLDM și PDM își asumă într-o manieră responsabilă o guvernare pentru R. Moldova. Nu va fi deloc ușor pentru a activa cu un guvern minoritar, dar nu imposibil. Vom semna acordul pentru Moldova Europeană.

16. 42: Lupu: Apreciez curajul PLDM, bărbăția și responsabilitatea de care au dat dovadă colegii într-o situație din zonă tensionată. Ne cerem scuze că aceste negocieri au fost de durată. Acum punem capăt acestei perioade de incertitudine. A venit timpul pentru acțiuni.

16.45: Lupu și Filat au semnat acordul.

16.46: Filat: Acordul va fi făcut în curând public. Eu am să vă dau un exemplu simplu, Primăria mun. Chișinău. Acolo tot nu este o majoritate, dar se votează și lucrează. Nu văd de ce în procedura de vot a președintelui Parlamentului să nu participe și Partidul Liberal.

16.48: Lupu: Dacă noi, cele două partide vom demonstra rezultate, și ceilalți colegi vor veni cu noi.

16.49: Filat: Deciziile PLDM-ului au fost luate unanim. Ca să nu fie specualații și să nu fiu nevoit să răspund la zvonistică.

16.53: Ședința Parlamentul s-a reluat. Se propun candidaturi la funcția de președinte al Parlamentului.

16.55: Greceanîi. Chiar dacă a fost semnat un acord pentru o coaliție care nu va fi durabilă, PSRM  nu va participa la vot și nu va propune pe nimeni la funcția de președinte al Parlamentului.

16.58: Lupu l-a propus pe Adrian Candu la funcția de președinte al Parlamentului.

16.59: Ghimpu spune că PL nu va participa la vot. Comuniștii nu au propus nicio candidatură.

17.00: Filat a precizat că PLDM va participa la vot, dar nu va înainta nicio candidatură.

17.01: Tudor Deliu, președintele Comisiei de alegere a președintelui Parlamentului a cerut o pauză de până în 40 de minute pentru a pregăti buletinele de vot.

17.03: Cine este Andrian Candu? Candidatul la funcția de președinte al Parlamentului este născut pe 27 noiembrie 1975 și este căsătorit. Este fost deputat PDM, apoi ministru al Economiei și prim-vicepremier. Anterior, a fost director la firma Prime Management SRL , deținută de Vladimir Plahotniuc, care este nașul său de cununie. Acesta vorbește limba română, engleză și rusă. CV-ul candidatului poate fi găsit AICI. 

17.14: Pentru ca Andrian Candu să devină noul președinte al Parlamentului e nevoie de 51 de voturi. PLDM și PDM au împreună 42 de mandate. Deci, mai sunt necesare 9 voturi, care sunt așteptate de la comuniști.

17.18: Este clar că funcția de premier va reveni PLDM-ului, deși astăzi se zvonea că PLDM va dori să preia funcția de președinte de Parlament, iar PDM, cea de prim-ministru. Leancă, Gherman și Streleț sunt candidații PLDM-ului la funcția de premier, cu șanse foarte mari, conform ultimelor informații pentru Valeriu Streleț, candidatură care ar putea fi și pe placul comuniștilor.

17.41: PL a reacționat cu explicații și acuzații la decizia PLDM și PDM.

17.47: Deputații urmează să voteze.

17.48: Voronin, liderul PCRM a declarat presei că partidul său nu-l va vota pe Leancă la funcția de premier.

17.53: Tudor Deliu explică cum se va vota și alege președintele Parlamentului.

17. 55: A început procedura de vot.

17.58: Streleț (PLDM) și Diacov (PDM), primii care au votat.

18.02: Comuniștii vor participa la votare. Voronin are buletinul în mână.

18.04: Candu a votat și el. Și-a dat votul?

18.21: Procedura de vot s-a încheiat. Membrii Comisiei urmează să numere voturile acordate pentru Andrian Candu.

18.36: Deputații au fost invitați în sala de ședințe

18.42:  Tudor Deliu: Au votat 60 de deputați. 60 de buletine valabile. Pentru – 59 de deputați, contra – 1 deputat. Andrian Candu este noul președinte al Parlamentului. Pentru el au votat deputați ai PDM, PLDM și … PCRM.

18.48: Candu și-a luat locul în prezidiu. Acesta a mulțumit deputaților pentru votul acordat. Noul președinte a cerut 10 minute de pauză pentru a se consulta cu fracțiunile, în vederea alegerii vicepreședinților parlamentului.

18.50: Între timp, în sală au venit și Dodon și Ceban, care au lipsit inițial. Candu discută cu fracțiunile în vederea identificării candidaților la funcția de vicepreședinte de Parlament.

18.57: PSRM nu a făcut propuneri pentru funcția de vicepreședinte. PLDM a propus ca Parlamentul să aibă doi vicepreședinți. PLDM a propus-o pe Liliana Palihovici. PCRM a propus la fel. PCRM l-a propus pe Vladimir Vitiuc, liderul formațiunii de la Bălți.

19.00: Liliana Palihovici a fost votată la funcția de vicepreședinte al Parlamentului. Ulterior, și Vladimir Vitiuc a primit votul colegilor, primind 60 de voturi, la fel ca și Liliana Palihovici.

19.06: Plahotniuc, Lupu, Dodon, Greceanîi, Ivanov, Reșetnicov, Filat și Streleț vor face parte din componența Biroului permanent al Parlamentului. PL nu a propus niciun nume.

19.09: Greceanîi: PSRM, ținând cont că s-a prefigurat o majoritate parlamentară, se declară în opoziție. Vom fi o opoziție dură.

19.12: Ședința Parlamentului s-a încheiat.

foto:kankan.md


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Andrei

    Acum cred ca e clar pentru alegatorii PL-ului ca au facut o mare greseala si ca au ales pe cei ce nu privesc peisajul in general ci se uita doar la ce scaune vor avea sub fund, uita si de dodon si de curs Pro European.

  2. Vladimir

    Cele mai mari succese pe parcursul UE, RM le-a inregistrat anume cind PL nu era la guvenrare, atit acordul de liber schimb cit si regimul liberalizat de vize le-au obtinut PD si PLDM cu suportul reformatorilor, deci nu se schimba practic nimic tara isi continua cursul european de dezvoltare si asta e cel mai important pe moment….

  3. Pingback: Opinion on the Modification of the Electoral System of the Republic of Moldova - cpr.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *