Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candu despre respectarea opiniei Comisiei…

Candu despre respectarea opiniei Comisiei de la Veneția: „Toate subiectele și-au găsit o anumită soluție, într-un fel sau altul”

Andrian Candu a declarat că se va lucra joi, vineri și dacă va fi necesar, și sâmbătă, pentru a epuiza toate subiectele din agenda programată pentru această sesiune. Respectiv, până atunci urmează ca deputații să aprobe mai multe proiecte importante, printre care și cel privind schimbarea sistemului electoral.

După ședința Comisiei juridice de astăzi, organizată într-o formulă mai largă, susține șeful Legislativului, va fi definitivat Raportul asupra proiectului de lege, astfel încât să fie propus în plen spre lectură finală. Andrian Candu a declarat că va fi revizuit documentul astfel încât să se regăsească toate soluțiile recomandărilor formulate de Comisia de la Veneția, dar nu a precizat când urmează a fi suspus votului. Totodată, mai mulți lideri ai partidelor din opoziția parlamentară și extraparlamentară au anunțat că schimbarea sistemului va fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 20 iulie, de aceea au chemat cetățenii să iasă la proteste. De cealaltă parte, surse  ale ZdG susțin că Partidul Democrat din Moldova (PDM) va aduce mâine, organizat, în centrul Chișinăului persoane care să scandeze în favoarea sistemului mixt. În aceste momente, în fața Parlamentului este instalată o scenă, pe pagina Primăriei însă nu se regăsește nicio informație despre vreo acțiune publică programată pentru 20 iulie. Cu referire la instalațiile care au loc, Andrian Cnadu a declarat că fiecare are dreptul la exprimare, declarând că nu cunoaște cine sunt organizatorii.

„În opinia mea, proiectul de lege, care urmează a fi dezbătut de Comisia juridică, prevede toate soluțiile necesare pentru a răspunde la acele subiecte invocate de Comisia de la Veneția. recomandările Comisiei de la Veneția sunt incluse în proiectul delege. Din ceea ce am reușit să mă uit și eu, deși nu cunosc la lucrările Comisiei juridice, toate subiectele care au fost invocate de Comisia de la Veneția și-au găsit o anumită soluție, într-un fel sau altul în proiectul de lege”, a declarat Andrian Candu, precizând că va solicita Comisiei juridice să emită și un document în care vor regăsi, explicit, soluțiile recomandărilor, astfel încât cetățenii, dar și partenerii externi să-și poată forma o viziune clară despr ecum a fost respectată opinia Comisiei de la Veneția.

Până sâmbătă, parlamentarii urmează să adopte și alte proiecte de lege importante: reformare Guvernului, proiectul de lege privind introducerea sistemului tichetelor de masă, noua lege cu privire la energie. Mâine pe ordinea de zi se va regăsi subiectul privind examenul de BAC, iar audiată va fi conducerea Ministerului Educației.

„Deci, zile importante mâine, poimâine și, eventual, sâmbătă. Ne propunem ca să finalizăm astfel ședințele plenare din această sesiune, ca sesiunea primăvară-vară să se încheie precum e prevăzut și de Constituție și cum am dat ordine, până pe 31 iulie”, a declarat Andrian Candu.