Candu cere despăgubiri Rusiei pentru prezența militară în rmn. Deputat rus: „Cred că Rusia are dreptul să impună Moldovei anumite costuri”

Autoritățile R. Moldova intenționează să angajeze o firmă internațională de avocați pentru a evalua daunele provocate de prezența militară a Rusiei în regiunea transnistreană. Declarația a fost făcută de Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova într-un interviu acordat ziarului leton Latvijas Avize, informează UAWire. Reacția din partea Federației Ruse nu s-a lăsat așteptată prea mult. Vicepreședintele Comisiei de Apărare din cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse, Iurii Shvytkin a calificat declarațiile lui Andrian Candu drept „un act de confruntare”, iar vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin consideră că este „o nouă greșeală a R. Moldova în politica sa externă”.

În interviul acordat publicației letone, speakerul Parlamentului susține că pagubele provocate de prezența militară în stânga Nistrului ar putea ajunge la câteva miliarde de dolari.

Rusia a încălcat legea internațională. Intenționăm să angajăm o companie juridică internațională pentru a calcula pierderile cauzate de prezența rusă în regiunea transnistreană timp de 25 de ani”, a declarat Candu în cadrul interviului.

Andrian Candu a subliniat că nu există nicio îndoială cu privire la corectitudinea utilizării termenului „ocupație” El a mai spus că în regiunea transnistreană, potrivit datelor autorităților moldovenești, există 2 000 de militari ruși care desfășoară exerciții comune cu așa-numita armată transnistreană.  „Unitățile militare ruse reprezintă o amenințare la adresa securității, deoarece reprezintă o prezență militară ilegală, la fel ca în Abhazia, Osetia de Sud și Ucraina de Est”, a mai declarat președintele Parlamentului.

„Rusia are dreptul să impună Moldovei anumite costuri”

Vicepreședintele Comisiei de Apărare din cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse, Iurii Shvytkin a calificat planurile Moldovei de a solicita compensații din partea Rusiei pentru „ocupația” Transnistriei drept un „act de confruntare”, informează Parlamentskaya Gazeta.

Yury Shvytkin. Foto: Parlamentskaya Gazeta/Iurii Inyakin

„Acesta este un act de confruntare față de țara noastră și, în general, față de comunitatea mondială. Forțele ruse de menținere a păcii îndeplinesc funcții în scopul lor direct – de prevenire a conflictelor armate.

Toate încercările de expulzare a oamenilor noștri de menținere a păcii , în opinia mea, sunt sortite eșecului. Acest lucru este inacceptabil, deoarece noi îndeplinim în conformitate cu toate normele dreptului internațional sarcinile pentru menținerea păcii în această regiune”, a declarat vicepreședintele Comitetului de Apărare al Dumei de Stat din Federația Rusă.

Cu declarații dure în adresa R. Moldova a venit și prim-vicepreședintele Comisiei de Apărare din cadrul Dumei de Stat a Federației Ruse, Franz Klintsevich, care consideră că „Rusia are dreptul să impună Moldovei anumite costuri”.

„Pacificatorii ruși îndeplinesc în această regiune (n.r.: regiunea transnistreană) o sarcină foarte importantă, de a preveni un conflict armat grav care este inevitabil în absența lor, ceea ce, fără îndoială, este legat de costuri considerabile”, a declarat  Klintsevich.

Și vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, declarat persona non-grata în Republica Moldova în august 2017, s-a expus pe rețeaua Twitter, referitor la subiectul dat:

„În ultimul an, autoritățile Moldovei au întreprins atâtea acțiuni antiruse, au făcut atâtea greșeli în politica lor externă, încât acum nu este clar cum au de gând să repare totul”, a scris Rogozin pe rețeaua Twitter.

„Să nu confundăm auditul cu campania electorală a Partidului Democrat”

Solicitat de Ziarul de Gardă, comentatorul politic Oazu Nantoi, a calificat declarațiile lui Andrian Candu drept „politice” și i-a sugerat președintelui Parlamentului să aibă curaj să meargă în regiunea transnistreană cu astfel de declarații. „Să nu confundăm auditul cu campania electorală a Partidului Democrat”, a spus Oazu Nantoi.

„Vrem fapte și nu doar vorbe”

Directorul executiv al Asociației „Promo-Lex”, Ion Manole, consideră că declarațiile președintelui Parlamentului sunt logice, doar că astfel de declarații au fost făcute și anterior de diverși politicieni, însă fără nicio acțiune concretă.

Ion Manole, director executiv „Promo-Lex”.

„În principiu, din punctul meu de vedere, cred că este logic ceea ce spune domnul președinte al Parlamentului, pentru că la nivel politic, autoritățile au întreprins periodic eforturi, au depus cereri, au vorbit public, au solicitat Federației Ruse de la diverse tribune evacuarea trupelor, care staționează ilegal pe teritoriul nostru. Și, de ce nu, o rezolvare pe cale juridică a acestei probleme, ar avea o logică.

Dar, astfel de declarații au mai fost. Alți politicieni, din alte formațiuni vorbeau despre o eventuală adresare în instanțele internaționale din partea R. Moldova împotriva F. Ruse, pe acest subiect, dar nu am văzut nicio mișcare în acest sens. Respectiv, până nu vedem o astfel de cerere înregistrată în instanțele internaționale, nu putem să comentăm nimic mai mult. Vrem fapte și nu doar vorbe. Calculele pot fi importante și pot servi ca probă în dosarul care urmează să fie examinat, dar cred că nu încurcă nimic, ca să avem în paralel, înregistrată și cererea”, a declarat Ion Manole, directorul executiv al Asociației „Promo-Lex”.

Alexandru Zubco, expert în problema transnistreană, consideră că declarațiile lui Andrian Candu par a fi mai mul o intenție la nivel teoretic și spune că ar fi necesară o bază juridică temeinică, care să motiveze astfel de acțiuni.

„L-aș numi pe moment, un fel de curaj, dar este unul sec. Nu văd efectul, ca să faci ceva, trebuie să ai un plan de acțiuni. Așa cum Federația Rusă nu a recunoscut implicarea sa în conflictul militar, așa nu va recunoaște în continuare”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Alexandru Zubco.

Pe de altă parte, comentatorul politic, Anatol Țăranu, salută inițiativa dată și consideră că rezultatele obținute vor ajuta R. Moldova să-și întărească poziția în viitoarele negocieri cu Federația Rusă, inclusiv pe problema transnistreană.

Anatol Țăranu, comentator politic

„Este o acțiune pe care trebuie să o salutăm și această acțiune, într-un fel, corelează cu ceea ce au făcut la timpul respectiv republicile baltice, când au înaintat pretenții Federației Ruse, care este succesoare de drept a Uniunii Sovietice.

Eu cred că dacă nouă până la urmă ne va reuși această intenție și vom obține rezultatele activității unei asemenea comisii, chiar dacă nu vom putea să obținem de la Rusia anumite despăgubiri, în acest sens, da cu siguranță vom avea o poziție forte în viitoarele negocieri cu Federația Rusă, inclusiv pe problema transnistreană”, a declarat pentru Ziarul de Gardă, Anatol Țăranu.

La sfârșitul lunii august 2017, reprezentantul permanent al R. Moldova la ONU, Victor Moraru cerea retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană, citând și un pasaj din declarația Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), adoptată în 1999, în care era salutată „obligaţia Federaţiei Ruse de a finaliza scoaterea trupelor sale de pe teritoriul Moldovei până în anul 2002″.

Totodată, la 22 septembrie 2017,  Pavel Filip a ținut  un discurs în numele R. Moldova în cadrul celei de-a 72-a sesiuni a Adunării ONU, unde a cerut ca subiectul legat de prezența militară rusă în R. Moldova să fie discutat în cadrului celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.  Ulterior, examinarea acestui subiect a fost amânată la solicitarea autorităților R. Molodova și nu a fost discutată până în prezent.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. Reporter

    Prime-ul uzurpatorului Plahotniuk a pornit o campanie în susținera escrocului Ilan Șor, care a jefuit poporul moldovenesc cu peste 2,9 miliarde de dolari. Prime-ul lui Plahotniuk denigrează compania Kroll pentru raportul publicat de aceasta. Acest lucru ne dovedește încă o dată, că uzurpatorul Plahotniuk îl protejază pe escrocul Ilan Șor și că o parte din cei 2,9 miliarde de dolari se găsește la Plahotniuk ca taxă de protecție.

  2. Aliona

    Rusia trebuie sa ceara de la R. Moldova bani cum UE a cerut de la cel mai mare colonizator Marea Britanie…

  3. Inca o declaratie de gasca neigienica. Finul “Nasului” doarme si viseaza ca adoarme vigilenta cu vorbe goale ce din coada suna. Vorbe dictate de patimi obscure si interese conjuncturale. Candu spera, in nebunia gastii, sa fraiereasca Occidentul cu aceasta stratagema de doi bani si un ort. Candu vocifereaza cu multa, dar foarte multa ineptie, conditii iluzorii. Or, Rusiia nu s-a batut niciodata cu sobolanii, cu sobolani de-o asemenea anvergura josnica, precum mediocritatile lase si rusofile.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *