Candu a vorbit despre procedura de suspendare a președintelui Dodon

Astăzi, la ședința Parlamentului, Partidul Liberal (PL) a venit cu un proiect de suspendare din funcție a lui Igor Dodon  și cu inițiativa  de a organiza un referendum pentru demiterea acestuia. Ghimpu a îndemnat toate partidele să semneze actul. Ulterior, președintele Parlamentului, Andrian Candu a catalogat această inițiativă drept o simplă acțiune de PR. 

„Suspendarea președintelui este o procedură mai complicată, nu se realizează doar prin înregistrarea unei hotărâri. În general, conform procedurii, este formată o Comisie, care examinează care sunt încălcările, se constată încălcările de către această comisie, este expediat dosarul la CC, care se expune în privința existenței unor circumstanțe și, ulterior, plenul Parlamentului ia o decizie. Chiar dacă Parlamentul ia o decizie de suspendare, care poate fi nu mai multe de 30 de zile, trebuie să faci referendum. Deci, e mult mai complicat decât să faci o acțiune de PR precum au făcut-o colegii noștri din PL. Noi nu stăm locului, noi urmărim fiecare acțiune și fiecare declarație a președintelui Dodon și la momentul potrivit, când o să considerăm că există încălcarea Constituției și există blocaj instituțional, care pune în pericol funcționalitatea statului, bineînțeles noi ne vom expune printr-o acțiune corespunzătoare”, a spus Candu.

Amintim că azi au fost examinate din nou, 9 proiecte de lege respinse de Igor Dodon. PLDM a refuzat să participe la ședința de azi a Parlamentului, argumentând că ceea ce se întâmplă este un ping-pong artificial între PDM și PSRM. Ulterior, și fracțiunea PSRM a părăsit sala de ședințe a Parlamentului. Toate proiectele de legi examinate azi au fost aprobate repetat și vor fi expediate președintelui pentru promulgare.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

  1. tolea mereuta

    Dodon nu va fi acum demis,cred,ci mai tirziu,daca se face,mai aproape de alegeri,dar asta ii va aduce mai multe voturi,din pacate,,

  2. Victor

    posibilitatea de demisie a lui Dodon este reală, și deputații vor recurge la ea, chiar Candu va veni cu inițiativa, dacă Dodon va trece limita legalității..

  3. Managconsult&Law

    Mai tovarase Candu ce este asa de greu sa suspenzi un Purcelus de Sadova ? Motiune de cenzura in plenul parlamentului si votata de majoritatea si presedintele este demis .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *