Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Candidații la funcția de primar…

Candidații la funcția de primar al capitalei

La 14 iunie 2015 R. Moldova vor avea loc alegerile locale generale, în cadrul cărora cetățenii vor alege aproape nouă sute de primari.

Comisia Electorală Centrală a anunțat deja că noul scrutin va costa 90 de milioane de lei, adică cu 20 de milioane de lei mai mult decât ultimile alegeri locale. Candidaţii pentru funcţiile de primar vor putea depune dosarele pentru a se înscrie în cursă începând cu data de 25 aprilie 2015.

Analiștii politici sunt de părere că cea mai interesantă bătălie se va da pentru postul de primar general al Chișinăului.

În acest sens, primele partide care și-au anunțat oficial candidații la funcția de primar al capitalei au fost Partidul Liberal și Partidul Socialiștilor din R. Moldova. Edilul capitalei Dorin Chirtoacă va candida pentru al treilea mandat la funcția de primar, din partea PL, în timp ce Zinaida Greceanâi, deputat în Parlamentul R. Moldova, este candidatul PSRM.

Partidul lui Iurie Leancă va candida în cadrul unui bloc electoral, alături de mai multe formaţiuni politice: Partidul Liberal Reformator, condus de Ion Hadârcă, Partidul Acţiunea Democratică, condus de Mihai Godea, şi Partidul „Democraţia Acasă”, condus de Vasile Costiuc.

Se vehiculează că Partidul Democrat din Moldova și Partidul Liberal Democrat din Moldova vor veni cu o singură candidatură la funcția de primar al municipiului Chișinău, pentru alegerile locale.

Partidul Comuniștilor nu a decis deocamdată cine va fi candidatul formațiunii la funcția de primar al municipiului Chișinău, pentru alegerile locale. Decizia va fi luată în cadrul plenarei PCRM, care va avea loc pe 25 aprilie, dar se zvonește că ar putea fi Violeta Ivanov, președinta fracțiunii PCRM din Parlament.

„Principala bătălie din cursa pentru funcţia de primar al Chişinăului se va da între actualul edil Dorin Chirtoacă şi candidatul PSRM Zinaida Greceanâi”, este de părere Petrişor Peiu, economist şi expert al Fundaţiei Universitare a Mării Negre. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei emisiunii televizate.

De asemenea, activistul Oleg Brega își propune să participe la alegerile locale din acest an.

Menționăm că primarul general al municipiului Chişinău se alege prin vot universal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani. Candidaţii pentru funcţia de primar trebuie să aibă vârsta de cel puţin 25 ani.