Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Conducătorii instituţiilor publice ar putea…

Conducătorii instituţiilor publice ar putea fi eliberaţi mai uşor din funcţii. Blocul ACUM anunţă înregistrarea în Parlament a unui proiect de lege

Sergiu Litvinenco

Blocul ACUM anunţă înregistrarea în Parlament a unui proiect de lege care va pune capăt aşa numitei „inamovibilităţi”, aprobată de guvernarea Partidului Democrat. Legea va fi modificată astfel încât conducătorii instituţiilor publice, aflate sub control parlamentar sau în coordonarea/subordonarea altor autorităţi, să poată fi eliberaţi din funcţii, dacă aceştia nu îşi fac treaba sau încalcă legea. Anunţul a fost făcut astăzi, 18 octombrie, de deputatul Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit deputatului, sunt vizaţi conducătorii următoarelor instituţii: Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Consiliul Concurenţei, Consiliul Audiovizualului, Serviciul pentru spălarea banilor, Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, Autoritatea Naţională de Integritate, Autoritatea Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor.

„Începând cu 2016, PD a avut grijă să elaboreze şi să adopte legi astfel încât, conducătorii autorităţilor publice autonome, aflate sub controlul parlamentar sau aflate în coordonarea altor autorităţi publice să nu poată fi revocaţi, destituiţi sau eliberaţi, indiferent de ce fac, ce nu fac, indiferent că de 7 ani de exemplu nu fac nimic, sau dacă de 7 ani în continuu încalcă legea. Scopul unor astfel de prevederi adoptate de PD este clar: şi-au numit toată clientela politică în funcţii de conducători ai autorităţilor publice autonome, aceşti conducători au menirea să menţină controlul PD asupra unor autorităţi publice, şi totodată să pună piedici noii guvernări pentru a-şi realiza promisiunile.

PD a numit această abordare ca fiind inamovibilitate, noi numim asta impunitate la fărădelegi – imposibilitatea de a revoca conducătorii autorităţilor publice, indiferent dacă aceştia nu-şi îndeplinesc atribuţiile”, a declarat deputatul şi preşedintele Comisiei juridice din Parlament, Sergiu Litvinenco.

Astfel, odată cu adoptarea modificărilor, activitatea șefilor de la instituțiile enumerate mai sus va fi supusă evaluărilor și, în funcție de rezultatele acestora, ar putea pleca din funcții.

Totodată, inițiativa mai prevede și restructurarea unor instituții, cum ar fi micșorarea de la 9 la 7 a numărului de membri ai CCA și de la 5 la 3 al celor de la Consiliul Concurenței.