Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Avocatul Poporului: „Organizarea unor alegeri…

Avocatul Poporului: „Organizarea unor alegeri democratice este imposibilă fără respectarea drepturilor omului’’

În contextul alegerilor din 24 februarie curent, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, precizează într-un comunicat de presă care este importanța desfășurării unui scrutin parlamentar corect și transparent, prin asigurarea dreptului de vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat.

Ombudsmanul susține că, respectarea acestor cinci principii ale patrimoniului electoral european este esenţială democraţiei. Organizarea unor alegeri democratice este imposibilă fără respectarea drepturilor omului, în special a libertăţii de exprimare şi a presei, a libertăţii de întrunire şi asociere pentru scopuri politice.

Sistemului mixt de vot va constitui un examen pentru toți

„Organizarea și desfășurarea scrutinului parlamentar în condițiile sistemului mixt de vot va constitui un examen pentru toți actorii implicați în procesul electoral: autorități, concurenți electorali, cetățeni cu dreptul de vot, observatori naționali și internaționali. Procedura de votare joacă un rol vital în procesul alegerilor deoarece în timpul acesteia pot fi comise fraude electorale. Libertatea votului permite alegătorului de a-și forma de sine stătător opinia în privința concurentului electoral pentru care dorește să voteze. Nimeni nu este în drept să exercite presiuni asupra acestuia pentru a-l face să voteze sau să nu voteze, precum și pentru a-l împiedica să-și exprime voința în mod independent,” menţionează Mihail Cotorobai.

Ombudsmanul mai amintește de faptul că, potrivit Codului bunelor practici în materie electorală, elaborat de Comisia de la Veneția, „numai transparenţa, imparţialitatea şi independenţa faţă de orice manipulare politică vor asigura o bună administrare a procesului electoral, începând cu perioada pre-electorală și până la finalizarea procesării rezultatelor.”

În comunicat se evidenţiază importanţa de a i se acorda fiecărui alegător dreptul la doar un singur vot care să aibă putere juridică egală. În acest scop, Ombudsmanul îndeamnă instituțiile cu atribuții de organizare a alegerilor să întreprindă acțiunile necesare pentru a nu admite ca alegătorul să voteze mai mult de o singură dată și în mai multe locuri.

Mihail Cotorobai cheamă cetățenii să manifeste responsabilitate civică și să participe la actul democratic din 24 februarie, iar pe concurenții electorali – să dea dovadă de corectitudine, respect reciproc și să se abțină de la acțiuni care ar putea afecta exercițiul electoral.

Ombudsmanul se mai adresează concurenților electorali cu îndemnul să acționeze în spiritul principiilor democratice, indiferent de rezultatele scrutinului parlamentar din 24 februarie, să nu admită implicarea simpatizaților săi în acțiuni violente și intimidări.

În acelaşi context se face apel la reprezentanții organelor de drept, să asigure securitatea și siguranța persoanelor în ziua alegerilor și în perioada imediat următoare, pentru a evita destabilizarea ordinii și securității publice.

Avocatul Poporului mai informează că a monitorizat campania electorală și va monitoriza în continuare procesul de votare din ziua alegerilor și va face, la necesitate, demersurile corespunzătoare conform atribuțiilor oferite de legislația națională și standardele internaționale.