Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocatul lui Vlad Filat, despre…

Avocatul lui Vlad Filat, despre cele două plângeri adresate la CtEDO

Până la acest moment, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) nu a comunicat nicio informație privind plângerile înaintate de ex-premierul Vlad Filat, condamnat definitiv de justiția din R. Moldova la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Contactat de ZdG, Victor Munteanu, avocatul care din iulie curent reprezintă interesele lui Vlad Filat la CtEDO, a precizat că instanța europeană are un mecanism specific de activitate, respectiv, nu poate spune în cât timp aceasta ar putea comunica Guvernului cererile înaintate.

„Curtea Europeană este un organ independent, respectiv, procedura este diferită de cea a instanțelor naționale. Eu doar am informat Curtea despre faptul că îl voi reprezenta pe domnul Filat în fața instanței. Nu avem altceva nou. Acolo este mecanism separat, specific, respectiv, nu este încă nicio informație”, a declarat avocatul Victor Munteanu pentru ZdG, care a precizat că nu poate oferi informații exacte despre încălcările invocate în cele două cereri expediate la CtEDO.

„Sunt foarte multe capete de cereri, inclusiv de procedură, încălcarea drepturilor la apărare. La acest moment nu pot să ofer mai multe detalii. Curtea Europeană urmează să decidă care dintre capetele de cereri le va comunica, deci, ce întrebări le va pune Guvernului. Pe care le va considera admisibile, pe acelea le va comunica”, susține avocatul, menționând că plângerile se referă și la condamnarea definitivă la închisoare a clientului său.

„Conform procedurii, Curtea nu se pronunță în niciun fel, acceptă sau nu acceptă spre examinare. Cererea doar este trimisă și dacă consideră capetele comunicabile, să spunem așa, dacă ridică chestiuni ce țin de aplicarea convenției, atunci în momentul în care pune întrebări Guvernului, se consideră admisibilă”, a punctat apărătorul lui Filat.

Într-un interviu pentru ZdG, din 11 decembrie 2017, fostul avocat al ex-premierului, declara că „Filat îşi va găsi dreptatea la CtEDO”.

Avocatul menționa că până la acel moment apărarea a înregistrat la CtEDO două cereri. „La prima cerere depusă în decembrie 2015 de dl Filat, Curtea ne-a invitat să completăm plângerea cu orice alte evenimente care s-au întâmplat și sunt pertinente pentru examinarea cauzei. Ulterior, am mai formulat o cerere de informare suplimentară. Ce ține de cea de-a două cerere, am fost informați că a fost recepționată”, declara avocatul Igor Popa, care a adăugat că, prin intermediul unei cereri suplimentare, urma a fi comunicată Curții Europene decizia CSJ prin care Vlad Filat este condamnat definitiv la închisoare.

„Am invocat în plângerea lui Vlad Filat la CtEDO încălcarea art. 18 din Convenție raportat la încălcarea tuturor celorlalte drepturi prevăzute de art. 3, art. 5, art. 6, art. 8, art. 13 şi art. 3 din Protocolul nr. 1”, explica Igor Popa.

Igor Popa declara că începând cu 2018 pe pagina biroului de avocați „Popa și Asociații” va fi creată o rubrică cu denumirea „Adevărul despre dosarul politic al lui Vlad Filat”, unde vor fi publicate date despre ilegalitățile și abuzurile comise în acest dosar în mod cronologic”.  Informațiile respective nu au mai fost publicate, iar în iulie 2018, ex-premierul și-a schimbat avocatul.

Vladimir Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență de un complet de judecători ai Judecătoriei Buiucani, din care au făcut parte magistrații Galina Moscalciuc, Andrei Niculcea și Sergiu Lazari. Vineri, 11 noiembrie 2016, judecătorii Nichifor Corochii, Ludmila Ouș și Maria Negru de la CA Chișinău au hotărât să mențină condamnarea fostului premier. La 22 februarie 2017, judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș  de la CSJ au examinat recursul avocaților lui Filat și l-au respins drept inadmisibil. La 12 decembrie 2017, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins,  drept inadmisibil, recursul în anulare declarat de ex-premierul Vladimir Filat, ceea ce înseamnă fă fostul demnitar a epuizat toate căile naționale de atac și că unica instanță la care poate adresa este CtEDO.