Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Avocat: „Toate aceste hotărâri sunt…

Avocat: „Toate aceste hotărâri sunt hotărâri de suspendare a suveranității poporului R. Moldova”

Avocatul Gheorghe Malic consideră că numărarea celor trei luni în care poate fi votat Guvernul începe să curgă din următoarea zi de după validarea alegerilor parlamentare. Astfel, dacă Curtea Constituțională a validat alegerile la data de 9 martie 2019, curgerea termenului la data de 10 martie 2019, ora 00:00, consideră acesta.

Acesta își explică poziția într-o postare de pe Facebook, referindu-se la Codul civil.

„Iată și „explicația”, care devine „probe concrete” și necontestabile, în realitate este nu altceva decât o demagogie juridică!!! Corect ar fi referință la art. 385 alin. (1) Cod civil (nu art.387 alin.(1)-n.m.), care prescrie: (1) Dacă începutul curgerii termenului este determinat de un eveniment sau moment în timp care va surveni pe parcursul zilei, atunci ziua survenirii evenimentului sau momentului nu se ia în considerare la calcularea termenului. În speță,dle Corneliu Gandrabur si Timpul.md, acest eveniment al zilei a fost Hotărârea Curții Constituționale din data de 9 martie 2019, care a parvenit pe parcursul zilei de 9 martie 2019, respectiv de deopotrivă este evident ca „ziua survenirii evenimentului (9 martie 2019 și evenimentul-validarea alegerilor-n.m.) sau momentului nu se ia în considerare la calcularea termenului, fiind indubitabil ca curgerea termenului începe de la data de 10 martie 2019, orele 00:00”, a scris avocatul pe pagina sa de Facebook.

Contactat de Ziarul de Gardă, Gheorghe Malic ne-a spus că cele trei luni încă nu au expirat și că dizolvarea parlamentului ține de discreția exclusivă a Președintelui țării.

„Când vorbim de președinte, vorbim de un funcționar de rang înalt care trebuie să aibă, și are, competențe și responsabilități. Președintele nu poate fi legat cu imperativul „trebuie” să dizolve.Trei luni este relativ, dar să admitem că ar fi așa cum spune Curtea, la imperativ, să admitem ipotetic că președintele trebuie să dizolve parlamentul, chiar și în acest caz, trei luni nu au expirat. Trei luni ar trebui să curgă de la data când s-a întrunit parlamentul în prima ședință, pentru că dacă vorbim de un organ lucrativ, el este lucrativ în momentul din în care a fost întrunit în prima ședință”, a afirmat avocatul.

Acesta consideră că în jurul acestui subiect se face multă demagogie și se arată indignat de ce se întâmplă cu ședințele Curții Constituționale.

„Curtea, cel puțin, trebuie să citeze părțile interesate, să le trimită ordinea de zi, sesizarea. În cazul celei de-a doua sesizări, în general, a apărut mai întâi hotărârea, apoi sesizarea. Curtea trebuie să dea părților posibilitatea de a-și prezenta argumentele. Aceasta nu este o instituție care se autosesizează și examinează cum vrea, este o instituție judiciară care trebuie să asculte părțile și să decidă. Dar pentru a asculta părțile, trebuie cel puțin să trimiți o sesizare și să le dai termen normal”, precizează acesta.


Malic mai spune că este o aberație suspendarea lui Igor Dodon „în așa hal” și afirmă că „suspendând președintele țării ne suspendă pe noi toți. Toate aceste hotărâri sunt hotărâri de suspendare a suveranității poporului R. Moldova”. În viziunea avocatului, unica soluție pentru depășirea crizei politice este intervenția internațională, „altfel o să fie vărsări de sânge”.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională alegerea conducerii Parlamentului R. Moldova și votarea noului Guvern, iar ulterior, a instituit interimatul funcției de președinte, după ce, în prealabil, a decis că termenul limită în care putea fi votat un nou Guvern era 7 iunie 2019, nu 9 iunie, așa cum se menționa anterior în spațiul public.

Deciziile Curții Constituționale (CC) din ultimele zile vin să coincidă cu poziția Partidului Democrat din Moldova (PDM), care a declarat nelegitime voturile din Parlament și a solicitat declanșarea alegerilor anticipate.

„Sincronizarea” dintre PDM și CC nu este însă una întâmplătoare. Dintre cei 6 judecători ai Înaltei Curți, 3 dintre ei au fost anterior deputați ai PDM, iar doi au fost incluși în componența CC cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare din luna februarie.