Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Aviz pozitiv din partea Guvernului…

Aviz pozitiv din partea Guvernului pentru impozitarea magazinelor duty-free

airport.md

Cu scopul „de a asigura concurența loială și creșterea acumulărilor la buget”, Guvernul a dat aviz pozitiv inițiativei legislative privind impozitarea magazinelor duty-free. Acestea vor activa doar în aeroporturi și porturi la ieșirea din țară.

„Atât inițiativa legislativă cât și amendamentul examinat astăzi vin să stopeze schemele ce se realizau prin intermediul magazinelor duty- free”, a spus ministra finanțelor Natalia Gavriliță în cadrul ședinței guvernului.

Potrivit informațiilor Serviciului de Informații și Securitate, s-a constatat că pînă la 75% din volumul mărfurilor declarate ca vândute în magazinele duty-free sunt introduse ilicit pe teritoriul Republicii Moldova”, a spus Gavriliță

În același timp, bugetul a pierdut circa 140 de milioane lei anual prin permiterea amplasării magazinelor duty-free pe linia intrării în țară. Astfel, se propune ca, începând cu întâi septembrie 2019, magazinele duty-free de pe teritoriul țării vor lucra în regim general de impozitare, achitând taxe. Magazinele terestre amplasate la ieșirea din țară vor activa însă până la expirarea licenței.

Ministra Natalia Gavrilița a mai precizat că închiderea acestor magazine înainte de expirarea licenței ar fi cauzat riscul de pierdere a dosarelor, inclusiv în instanțele internaționale. Ca urmare, magazinele duty=free vor activa doar în aeroporturi și porturi la ieșirea din țară.