Autoritățile locale, la limita răbdării. Cer guvernării „măsuri urgente de redresare a situației”

Reprezentanții autorităților locale anunță că au ajuns la limita răbdării și cer să li se facă dreptate în domeniul salarizării, ori vor fi nevoite să-și apere dreptul la existență și demnitate folosind toate mijloacele legale posibile, anunță Congresul Autorităților Locale din Moldova într-un comunicat. 

Reprezentanții autorităților publice locale (APL) spun că funcțiile pe care le dețin presupun responsabilități enorme, beneficiază de cea mai mare încredere din partea cetățenilor, dar că în schimb sunt umilite și discriminate total în domeniul salarizării,
„Din cauza situației discriminatorii, catastrofale şi chiar de umilință față de funcționarii publici și persoanele cu funcții de demnitate publică din cadrul APL, CALM a expediat o Adresare preşedintelui Parlamentului RM, Andrian Candu, premierului Pavel Filip, tuturor liderilor partidelor şi fracţiunilor parlamentare”, se spune în adresarea CALM.

Prin scrisoarea trimisă autorităților centrale, CALM solicită factorilor de decizie să vină cu măsuri urgente în vederea redresării situației „deplorabile și inacceptabile care persistă în domeniul salarizării APL de la crearea statului Republica Moldova”.

CALM atrage atenția asupra faptului că autoritățile locale au ajuns să fie remunerate sub orice limita admisibilă, contrar cadrului legal din domeniul autonomiei locale, majoritatea funcționarilor din APL având salarii chiar sub limita existenței.

Potrivit CALM, acest sentiment de umilință și discriminare a celor din APL este accentuat și mai mult anume de prevederile bugetului de stat și politica fiscală și vamală pentru anul 2018 care, pe de o parte, prevăd creșteri/ajustări importante salariale pentru Guvern, Parlament, judecători etc., însă NU prevăd nimic pentru APL în domeniul salarizării, ceea ce reprezintă o discriminare vădită și un semn de atitudine reală față de administrația publică locală.

Totodată, CALM consideră o rușine pentru autoritățile statului și pentru societate în întregime, ca cei mai respectați reprezentanți ai comunităților locale să fie puși în situații de umilință și determinare de a căuta surse de venit pentru a-și asigura minimum de existență.

În Adresare, CALM întreabă autoritățile centrale ale statului dacă consideră firesc faptul că unii primarii cu realizări în dezvoltarea localităților decid să plece din funcție sau să-și ia concediu ca să muncească la negru pe meleaguri străine, pentru a putea asigura un trai normal copiilor lor.

Astfel, se mai spune în adresare, CALM cere ca toți factorii de decizie ai statului să se așeze la masa de dialog împreună cu reprezentanții APL și CALM, în vederea identificării unor măsuri urgente de redresare a situației din acest domeniu. În caz contrar, APL vor fi nevoite să-și apere drepturile la existență și demnitate, folosind toate mijloacele legale posibile.

Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) este o organizaţie apolitică, fondată în 2010, cu scopul de a reprezenta toate autorităţile locale. CALM este constituită de către unităţile administrativ-teritoriale organizate potrivit legii ca oraşe (municipii) şi sate (comune), precum şi de către asociaţiile sale profesionale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. don

    e chiar o umilință să ai studii superioare să aperi demnitatea și bugetul unei unități publice, să ai răspundere contravențional penală pentru orce abatere începînd cu răspunsuri în termen și terminînd cu dosare de reyonanță, și să primești 3000 de lei lunar. Pe cînd un pensionar sadea care a știut cum să se asigure are numai 6000 de lei pensia/ minoritaea desigur. e o discrepanță enormă a remunerării muncii și o discriminare umilitoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *