Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Autoritățile de la Tiraspol l-au…

Autoritățile de la Tiraspol l-au eliberat pe jurnalistul Serghei Ilcenko

Jurnalistul Serghei Ilcenko a fost eliberat după ce, timp de patru luni, a fost ținut sub arest, pe motive politice, de către administrația de la Tiraspol. Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că jurnalistul va primi tot suportul de care va avea nevoie pentru a se readapta după detenție.

Amintim că la 18 martie curent, urmare a postărilor sale şi a luărilor de atitudini pe rețelele de socializare, jurnalistul Serghei Ilcenco a fost arestat la Tiraspol, fiind acuzat de pretinse acțiuni de extremism. Pe parcursul celor patru luni de detenție ilegală, autoritățile R. Moldova, dar și o serie de organizații ale societății civile și instituții internaționale au făcut mai multe demersuri pentru eliberarea imediată și necondiționată a jurnalistului, precum și pentru respectarea drepturilor familiei sale.

De altfel, urmare a presiunilor și persecuțiilor la care a fost supus fiul jurnalistului, Nicolae Ilcenco, acesta a fost nevoit să părăsească regiunea transnistreană şi s-a refugiat la Chişinău. Autoritățile moldovenești i-au asigurat cazarea și consilierea necesară în aceste condiții.

Pentru a preveni pe viitor asemenea abuzuri, acest caz va fi menținut pe agenda platformelor existente de dialog cu toți actorii implicați în procesul de reglementare a conflictului transnistrean ca unul foarte elocvent în ce privește respectarea drepturilor omului în regiunea transnistreană.