Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (audio) Cum omul cu funcție…

(audio) Cum omul cu funcție neclară la Președinție dictează regulile pe intern și pentru presă

Angajații Aparatului Președintelui R. Moldova refuză să ofere presei informații de interes public fără acceptul purtătorului de cuvânt al șefului statului, Ion Ceban, care, în același timp, îndeplinește și funcția de consilier PSRM în Consiliul Municipal Chișinău. ZdG a încercat pe parcursul zilei de astăzi, 14 martie, să obțină raportul privind bugetul executat al instituției prezidențiale pentru anul precedent, document care, potrivit legii, ar fi trebuit să se regăsească pe pagina oficială a Președinției. Angajații contactați, inclusiv cei din serviciul de presă al Președinției, au refuzat însă să ne ofere vreo informație și ne-au recomandat să-i scriem pe Facebook lui Ion Ceban. Cel din urmă nu ne-a răspuns nici la apeluri, nici la mesajul expediat prin intermediul rețelei de socializare. În context, ZdG a trimis instituției o solicitare de informații în care cere date despre funcția oficială a lui Ion Ceban la Președinție, responsabilitățile sale de serviciu, orarul de muncă și salariul.

Pe pagina oficială a Președinției nu se găsește nicio informație despre achizițiile instituției în 2017 și cheltuielile efectuate în această perioadă, iar compartimentul „Rapoarte anuale” nu conține niciun document care ar informa publicul despre activitatea din anul precedent și resursele financiare utilizate.

În acest context, ZdG a apelat reprezentanții serviciului de presă al Președinției pentru a solicita date despre bugetul executat pentru 2017, informație care este una de interes public și care ar trebui să se regăsească pe pagina web a instituției, consolidarea transparenței instituțiilor publice fiind unul dintre angajamentele asumate de R. Moldova în procesul de integrare europeană.

Nici Ion Ceban, purtător de cuvânt al președintelui, nici Carmena Sterpu, consultantă principală în Serviciul de presă al Președinției nu au răspuns la apelurile ZdG pe tot parcursul zilei. Nu este pentru prima dată când reprezentanții Serviciului de presă al instituției prezidențiale nu răspund la apelurile, mesajele sau solicitările de informații al ZdG. Detalii AICI.

O angajată a Direcţiei generale informare și documentare a instituției ne-a recomandat să solicităm informația de la Direcția contabilitate, mai exact de la Elena Chistol. Apelată, aceasta ne-a cerut o solicitare în scris. I-am explicat că informația ar fi trebuit să se găsească pe pagina web. „Nu depinde de mine. La Ion Ceban adresați-vă, dlui e purtător de cuvânt, la dlui solicitați. Nu eu public”, a replicat angajata. „Eu ofer doar prin scrisoare, la decizia șefului. Eu am șef”, a punctat angajata.

La Direcţia generală informare și documentare ni s-a oferit numărul de mobil al unei alte angajate a Serviciului de presă, Silvia Pușcă. Aceasta a replicat, după ce am anunțat-o despre informația de care avem nevoie: „De relația cu presa răspunde Ion Ceban. Pe dlui l-ați întrebat?”. Am precizat că acesta nu răspunde la telefon. Angajata ne-a recomandat să-i scriem pe Facebook: „Când o să fie la legătură, cu siguranță o să vă răspundă”.

A urmat dialogul:

Reporter: -Dvs nu sunteți angajată a Serviciului de presă?
S. Pușcă: -Așa detalii Ion Ceban poate să vă răspundă. Scrieți lui și o să vă răspundă.
Reporter: -Dlui nu este la birou sau este plecat? Are rost să-l sun?
S. Pușcă: -Îi scrieți pe Facebook și o să primiți un răspuns”, după care angajata ne-a oferit adresa electronică a lui Ion Ceban, la solicitarea noastră.
Reporter: -Dvs sunteți angajată a serviciului de presă?
S. Pușcă: -Da.
Reporter: -De ce atunci toate întrebările trebuie adresate dl Ceban?
S. Pușcă: -Pentru că eu nu știu răspunsul la așa întrebare.
Reporter: -Păi dvs ați putea afla răspunsul, nu neapărat eu să-l sun sau să-l caut pe Facebook, pentru că el nu răspunde, mai ales persoanelor din redația noastră.
S. Pușcă: -Nu cred că este o diferență din care parte vine solicitarea. Vă spun soluția ca dvs să primiți un răspuns. Îl contactați pe dlui și dlui o să vă răspundă, o să vadă mesajul.
Reporter: -Bine, dar dvs tot sunteți angajată la acest serviciu de presă, de ce ar trebui doar cu dlui să discut? Vă adresez dvs întrebarea, respectiv, dvs ne răspundeți, apelând la dlui sau la altcineva.
S. Pușcă: -Nu-i mai bine să vă ofere el răspunsul?
Reporter: -Nu știu cum este mai bine.
S. Pușcă: -Eu vă spun de unde să primiți răspuns, dacă doriți să primiți un răspuns contactați-l pe dlui.
Reporter: -Atribuțiile dvs nu presupun să discutați cu presa?
S. Pușcă: -Nu.
Reporter: -Îmi cer scuze, ați putea să-mi spuneți exact care este funcția dvs?
S. Pușcă: -Îmi execut funcția și lucrez. Care e problema? Eu v-am spus de unde ați putea afla un răspuns. Eu am de lucru, La revedere!
Reporter: -Spuneți-mi funcția, să știu cu cine am discutat”.

Angajata a întrerupt discuția, iar ulterior nu a mai răspuns la telefon.

În anticamera secretarului general al Aparatului Președintelui, Ruslan Flocea, ni s-a transmis că acesta nu va discuta cu Ziarul de Gardă la subiectul bugetului executat al instituției pentru 2017 și că toate întrebările urmează să le adresăm lui Ion Ceban.

Am accesat pagina oficială a Președinției, la niciun compartiment însă nu am găsit date despre funcția lui Ion Ceban și un număr de contact.

Am apelat, respectiv, la Direcția resurse umane a instituției. Am solicitat angajatei care ne-a răspuns la telefon, Olga, să ne spună ce funcție oficială deține Ion Ceban și când a fost angajat. „Adresați-vă la serviciul de presă. Toate întrebările prin serviciul de presă”, a răspuns angajata. Am replicat că este o informație publică și că ar putea fi oferită fără  a face demersuri suplimentare.

Angajata: -Vă adresați la Serviciul de presă, acesta mă contactează și dau toate datele!
Reporter: -Nu e o informație cu caracter personal, dlui ocupă o funcție publică”, nu am reușit să încheiem propoziția, că angajata a întrerupt discuția.

Pentru a ieși din acest cerc vicios și a afla, totuși, informațiile de care avem nevoie, am scris un mesaj pe Facebook purtătorului de cuvânt al președintelui, lui Ion Ceban:

„Bună ziua, dl Ceban! Sunt Marina Ciobanu, reporter la Ziarul de Gardă. Spuneți-mi, vă rog, pe cine și cum aș putea să contactez din serviciul de presă al Președinției pentru a solicita răspunsuri la câteva întrebări? Toți angajații pe care i-am contactat îmi spun că nu au dreptul să ofere vreo informație și că ar trebui să discut întâi cu dvs, ca ulterior dvs să le dați indicații. Deci, există un serviciu de presă la Președinție, format din nu știu câte persoane, dar care nu este funcțional în lipsa dvs și a indicațiilor dvs. Vă rog mult să ne explicați această situație”.

Purtătorul de cuvânt al șefului statului a văzut mesajul, dar nu a răspuns și nici nu ne-a apelat, deși am transmis și datele de contact. Între timp, redacția a expediat o solicitare de informații la Președinție pentru a afla date despre funcția și atribuțiile lui Ion Ceban, la care așteaptă un răspuns în cel mai scurt timp.

Precizăm că în timp ce Ziarul de Gardă încerca să-l contacteze, Ion Ceban își anunța prietenii pe Facebook că a finalizat cu succes studiile la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Federației Ruse.

 

Ion Ceban a fost numit consilier în domeniul politic al președintelui țării la 24 decembrie 2016, imediat după învestirea lui Igor Dodon în funcție. La 25 ianuarie 2017, acesta și-a anunțat demisia din această funcție după ce Autoritatea Națională de Integritate a stabilit incompatibilitate între funcția sa de consilier municipal și cea de consilier al președintelui.

„Voi rămâne să exercit aceleași atribuții funcționale în Aparatul Președintelui RM, dar și să conduc fracțiunea PSRM în CMC. Doar nu este important cum se numește funcția, dar ceea ce facem. Conceptual nu se va schimba nimic”, declara Ion Ceban după ce și-a anunțat demisia.

Ulterior, portalul Moldova Curată a scris că Ion Ceban a fost angajat în funcție de secretar, astfel, fiind scutit de obligaţia de a-şi declara averile şi interesele personale în calitate de persoană cu funcţie de demnitate publică. „Tactica”, a fost criticată  Experta Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), Mariana Kalughin, care a condamnat acţiunea juriştilor de la Preşedinţie de a transforma, la alegerea lor, o funcţie de demnitate publică în una tehnică, (adică similară cu cea de paznic, administrator sau menajeră), doar pentru a păstra în funcţie o persoană favorită.