Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   AUDIO/ Avocații lui Chirtoacă acuză…

AUDIO Avocații lui Chirtoacă acuză judecătorul că i-ar fi adresat întrebări sugestive lui Grozavu

Dorin Chirtoacă a publicat pe pagina sa de Facebook o înregistrare din cadrul ședinței de judecată care a avut loc pe 4 iulie și în cadrul căreia a fost audiat viceprimarul Nistor Grozavu. Partidul Liberal a cerut recuzarea judecătorului după ce acesta i-ar fi adresat lui Grozavu întrebări sugestive.

În cadrul ședinței, viceprimarul a declarat inițial că nu a primit indicații în formă scrisă de la Dorin Chirtoacă, în privința organizării procedurilor pentru proiectul parcărilor din Chișinău. Întrebat de judecător dacă a fost un ordin sau indicație scrisă a primarului D. Chirtoacă privind sistarea/amânarea de către comisia de profil a Deciziei nr. 6/5 din 02.10.14 „Cu privire la aprobarea Studiului privind strategia de parcare în municipiul Chișinău”, Grozavu a răspuns că a avut o discuție cu primarul în privința amânării ședinței comisiei, dar fără a o considera ca o indicație. Ulterior, judecătorul l-a întrebat: „Dar ce, a fost verbal?”. Întrebarea a fost considerată sugestivă de partea apărării: : „Dvs. ați dat o întrebare sugestivă. Indicații mai dați-i să răspundă”.

„Judecătorul: – Mă interesează de ce dvs ați luat această discuție ca pe o indicație?
Avocat: – Tot o întrebare sugestivă, onorată instanță.
Avocat: – Onorată instanță, domnul Grozavu nu a spus că a luat-o ca indicație.”

La scurt timp însă viceprimarul a declarat că a considerat totuși că este o indicație ceea ce a discutat cu Chirtoacă: „Da, aceasta este o indicație”.

„Încercarea de a manipula răspunsul martorului denotă că judecătorul este imparțial și favorizează anumite părți implicate în proces, aceasta poate fi demonstrat și prin faptul că, în urma acestor întrebări sugestive, N. Grozavu s-a contrazis și a declarat că totuși a primit o indicație de la D. Chirtoacă”, se menționează într-un comunicat de presă al Partidului Liberal.

Avocații lui Dorin Chirtoacă consideră că judecătorul i-a acordat întrebări sugestive lui Grozavu: „Dl Grozavu a fost întrebat dacă este necesară o indicație a primarului pentru ca viceprimarul să îndeplinească dispoziția Consiliului Municipal, iar dl Grozavu a spus că nu este necesar… Nu mai suntem în capacitate de acorda asistentă juridică domnului Chirtoacă în situația în care judecătorul îndeplinește obligațiunile grefierului, nu ascultă ce spune martorul, dar întocmește procesul verbal și se abate de la examinarea cauzei și ascultă doar ceea ce convine părții acuzării”.

Având în vedere acest fapt, avocații lui Chirtoacă au cerut recuzarea judecătorului, cerere ce a fost respinsă.

„Am solicitat de a fi respinsă cerere de recuzarea, deoarece e abuzivă. Careva circumstanțe de drept nu au fost invocate. Au fost aceleași circumstanțe presupuse, care se repetă, având scopul de a tărăgăna examinarea cauzei penale”, a menționat procurorul Dumitru Robu.

Partea acuzării a mai subliniat că partea apărării a avut un comportament abuziv în cadrul ședinței, iar audierea lui Grozavu s-a desfășurat în cadrul legal.

„Încredere nu avem și nu vom avea în justiția din Republica Moldova. Cererile de recuzare sunt examinate formal, în bătaie de joc, la fel cum este întreg procesul. Cusut cu ață albă, cu probe falsificate, cu declarații smulse/impuse „martorilor”. Si toate acestea despre o discuție care, în general, nici nu a avut loc, aspect care judecătorul nici nu l-a cercetat”, a scris și Dorin Chirtoacă pe pagina sa de Facebook.

Dorin Chirtoacă a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție pe 25 mai 2017. A doua zi, pe numele său a fost eliberat un mandat de arest la domiciliu, care a fost prelungit de mai multe ori. Chirtoacă este învinuit că a participat la trucarea licitației privind introducerea în Chișinău a sistemului parcărilor cu plată și că ar fi avut o cotă parte dintr-o firmă care urma să fie implicată în gestionarea proiectului. La 28 iulie 2017, Dorin Chirtoacă a fost suspendat din funcția de primar al mun. Chișinău, printr-o hotărâre a instanței de judecată.