Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Audieri, cu ușile închise, privind…

Audieri, cu ușile închise, privind „tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de PD”

Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind „tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale” organizează, astăzi, 8 octombrie, audieri la Parlament. Discuțiile vor avea loc într-o ședință cu ușile închise.

Audierile ar urma să aiba loc cu ușile închise, anunță membrii Comisiei de anchetă.

La audierile de astăzi au fost invitați trei deputați democrați, Sergiu Sîrbu, Vladimir Cebotari și Igor Vremea. Anunțul a fost făcut de deputatul Mihail Popșoi, președintele comisiei.

Anterior, deputaţii democraţi au anunţat că nu vor participa astăzi la audierile de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional. Aceştia susţin că în perioada 8-14 iunie s-au condus de legile în vigoare și de Constituție.

Pavel Filip, președintele fracțiunii Partidului Democrat (PDM), a declarat că membrii formațiunii pe care o conduce nu au de gând să ofere explicații oponenților lor politici acuzând actuala guvernare de uzurparea puterii în stat.

Într-un mesaj postat pe pagina sa de facebook, președintele Comisiei de anchetă, Mihai Popșoi, scria că la audierile pe marginea acestui caz, în total, au fost invitate următoarele șase persoane:

1. Ex-procurorul General al RM, Eduard Harunjen.
2. Ex-directorul interimar al SPPS, Anatolie Golea.
3. Președintele Asociației Procurorilor din RM, Alexandru Cladco.
4. Directorul ÎP „Moldpres”, Andrei Volentir.
5. Directorul TV, Compania Teleradio Moldova, Ecaterina Stratan.
6. Ex-șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc.
7. Ex-prim adjunctul Inspectoratului General de Carabinieri, Mihail Ciubaciuc.

În iunie curent, cu votul a 61 de deputați, a fost creată Comisia de anchetă care are ca scop elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa de puci anticonstituțional întreprinsă de Partidul Democrat din Moldova prin intermediul Curții Constituționale și al Procuraturii Generale.

Astfel, membrii Comisiei urmează să stabileasca dacă deciziile Curții Constituționale luate pe 7, 8 și 9 iunie, privind legalitatea noii guvernări, au fost pronunțate la indicațiile Partidului Democrat.

Niciun deputat PD nu a vrut să facă parte din Comisia de anchetă.