Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Asociația Judecătorilor din Moldova îl…

Asociația Judecătorilor din Moldova îl acuză pe Pirkka Tapiola de presiuni asupra instanțelor judecătorești

Asociaţia Judecătorilor din Moldova îl acuză pe şeful Delegaţiei UE în Moldova, Pirkka Tapiola, de imixtiune și presiune asupra instanțelor judecătorești din R. Moldova.

Scrisoare-deschisa-dlui-PirReacția magistraților vine după ce oficialul european și-a exprimat indignarea față de decizia Curții de Apel Cahul prin care primarul orașului Taraclia, Serghei Filipov, a fost suspendat din funcție. Tapiola a calificat decizia instanței drept una politică.

Men­țio­năm că pri­ma­rul din Tara­clia a fost sus­pen­dat din fun­cţie pen­tru o peri­oadă de doi ani de către Cur­tea de Apel Cahul. Moti­vul invo­cat este că edi­lul, prin dis­po­zi­ţia con­si­li­e­ri­lor locali ar fi tăiat mai mulţi copaci uscaţi şi a plan­tat în loc flori şi arbu­şti deco­ra­tivi.

Serghei Filipov a calificat decizia Curţii de Apel Cahul privind suspendarea sa din funcţie drept este o comandă politică a PDM. Potrivit edilului, prin această decizie, Partidul Democrat se răzbună pentru că nu s-ar fi conformat mai multor comenzi venite din partea PD.

Filipov spune că totul a început în 2009, când deținea fotoliul de deputat din partea PCRM. Atunci, i s-a propus să voteze pentru candidatura lui Marian Lupu la funcția de șef al statului, dar el a refuzat.
„Deci­zia Curţii de Apel Cahul pri­vind sus­pen­da­rea din fun­cţie a pri­ma­ru­lui ora­şu­lui Tara­clia este o comandă poli­tică”, este de părere Ser­ghei Fili­pov, pri­ma­rul ora­șu­lui Tara­clia. Potri­vit edi­lu­lui, prin această deci­zie, Par­ti­dul Demo­crat se răz­bună pen­tru că nu s-ar fi con­for­mat mai mul­tor comenzi venite din par­tea aces­tora. Fili­pov spune că totul a înce­put în 2009, când deți­nea foto­liul de depu­tat din par­tea PCRM. Atunci, i s-a pro­pus să voteze pen­tru can­di­da­tura lui Marian Lupu la func­ția de șef al sta­tu­lui, dar el a refu­zat.

Potri­vit pri­ma­ru­lui, deci­zia pen­tru defri­şa­rea mai mul­tor arbori din pre­a­jma pri­mă­riei a fost legală, întru­cât toţi cei 23 de aleşi locali au votat pen­tru această ini­ţi­a­tivă. „Ini­ţial, nu înţe­le­geam de ce, înce­pând cu anul 2009, sunt per­se­cu­tat, parcă nu sunt mare poli­ti­cian, apoi am înţe­les că toţi pri­ma­rii care se opun guver­nă­rii sunt cei mai mari duş­mani ai nea­mu­lui. Pen­tru prima dată, am deve­nit inco­mod cla­sei poli­tice când m-am opus pen­tru ca Marian Lupu să fie ales ca şef de stat. A urmat apoi împo­tri­vi­rea opti­mi­ză­ri­lor în regiune, după care susţi­ne­rea refe­ren­du­mu­lui din Găgă­u­zia. Iată de aici şi pro­ble­mele, pen­tru că guver­na­rea vor­beşte fru­mos, dar eu ca pri­mar, nu pot să spun poveşti oame­ni­lor din loca­li­tate, când toţi vedem că în ţară este rău”, a men­țio­nat Ser­ghei Fili­pov.

Face­book