Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Articolele din Codul Penal pentru…

Articolele din Codul Penal pentru care PAS-ul Maiei Sandu cere anchetarea penală a președintelui Igor Dodon

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) condus de Maia Sandu a depus la Procuratura Generală un denunț penal împotriva președintelui R. Moldova, Igor Dodon. Documentul a fost înregistrat de juristul partidului, Sergiu Litvinenco (foto).

„Din punctul nostru de vedere, Igor Dodon a săvârșit cel puțin două infracțiuni: trădare de patrie, adică articolul 337 Cod Penal al R. Moldova și acțiuni intenționate îndreptate spre ațâțarea vrajbei, diferențierii sau dezbinării naționale, etnice, rasiale  sau religioase, adică art. 346 din Codul Penal. În acest denunț penal nou am prezentat toate acțiunile personajului respectiv pe care noi le considerăm contrare prevederilor legale, contrare prevederilor constituționale și care întrunesc elementele constitutive ale celor două infracțiuni despre care am vorbit”, a declarat Sergiu Litvinenco, după depunerea denunțului.

Cele două articole din Codul Penal imputate de PAS lui Igor Dodon

 Articolul 337. Trădarea de Patrie
(1) Trădarea de Patrie, adică fapta săvîrşită intenţionat de un cetăţean al Republicii Moldova în dauna suveranităţii, inviolabilităţii teritoriale sau a securităţii de stat şi a capacităţii de apărare a Republicii Moldova, prin trecerea de partea duşmanului, spionaj, divulgare a secretului de stat unui stat străin, unei organizaţii străine sau reprezentanţilor lor, precum şi acordarea de ajutor unui stat străin la înfăptuirea activităţii duşmănoase împotriva Republicii Moldova,
se pedepsesc cu închisoare de la 12 la 20 de ani.
(2) Este liberat de răspundere penală cetăţeanul Republicii Moldova, racolat de serviciul de spionaj străin pentru înfăptuirea unei activităţi duşmănoase împotriva Republicii Moldova, dacă el nu a săvîrşit nici un fel de acţiuni pentru realizarea însărcinării criminale primite şi a declarat de bună voie autorităţilor despre legătura sa cu serviciul de spionaj străin.

 Articolul 346. Acţiunile intenţionate îndreptate spre 
aţâţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării
naţionale, etnice, rasiale sau religioase
[Art.346 titlul modificat prin LP306 din 26.12.12, MO27-30/08.02.13 art.104]
 Acţiunile intenţionate, îndemnurile publice, inclusiv prin intermediul mass-media, scrise şi electronice, îndreptate spre aţîţarea vrajbei, diferenţierii sau dezbinării naţionale, etnice, rasiale sau religioase, spre înjosirea onoarei şi demnităţii naţionale, precum şi limitarea, directă sau indirectă, a drepturilor ori stabilirea de avantaje, directe sau indirecte, cetăţenilor în funcţie de apartenenţa lor naţională, etnică, rasială sau religioasă,
[Art.346 dispoziţia modificată prin LP306 din 26.12.12, MO27-30/08.02.13 art.104]
 se pedepsesc cu amendă în mărime de pînă la 650 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de pînă la 3 ani.

Eduard Harunjen, procurorul general al R. Moldova, cel pe numele căruia a fost depus denunțul PAS-ului, conform informațiilor oferite de Serviciul de Presă al Procuraturii Generale, se află în concediu. Ion Ceban, purtătorul de cuvânt al președintelui are telefonul mobil deconectat.