Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   APEL privind lipsa de transparență…

APEL privind lipsa de transparență în procesul de adoptare a modificărilor și completărilor la Codul Electoral referitor la alegerile Președintelui R. Moldova

Peste 20 de organizații ale societății civile au subsemnat un APEL privind lipsa de transparență în procesul de adoptare a modificărilor și completărilor la Codul Electoral referitor la alegerile Președintelui R. Moldova.

Organizaţiile semnatare solicită conducerii Parlamentului să organizeze o dezbatere publică a proiectului în care să fie prezentată opinia autorilor proiectului, poziţia şi avizul Comisiei de la Veneţia, precum şi să fie auzită şi ascultată poziţia organizaţiilor societăţii civile.

„Organizaţiile semnatare menţionează că pe parcursul procesului de elaborare şi adoptare în prima lectură a proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Codului electoral în conformitate cu hotărîrea Curții Constituționale nr. 7 din 4 martie 2016, în vederea asigurării exercitării de către poporul R. Moldova a dreptului de a-și alege Președintele prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, nu a fost organizată nicio dezbatere şi nicio consultare publică. La fel, organizaţiile semnatare atrag atenţia că autorităţile publice, în speţă Parlamentul, au obligaţia de a consulta cetăţenii, asociaţiile de profil, alte părţi interesate în privinţa proiectelor de acte normative, administrative care pot avea impact social, asupra modului de viaţă şi drepturilor omului. Din punctul de vedere al semnatarilor restabilirea dreptului cetăţenilor de a-şi alege direct Preşedintele este viciată prin lipsa de transparenţă în procesul de adoptare a legislaţiei prin care acest drept va fi realizat în practică… Lipsa unor reglementări clare poate vicia procesul de alegere a Preşedintelui şi pot servi drept motiv pentru numeroase acuzații cu caracter politic între diverşi actori şi/sau concurenţi electorali. Mai grav, lipsa unor reglementări explicite poate favoriza finanţarea netrasparentă a campaniei de colectare a semnăturilor şi/sau utilizarea campaniei de colectare a semnăturilor drept parte a campaniei de agitaţie electorală mascată.

În context, organizaţiile semnatare solicită conducerii Parlamentului şi/sau grupului de lucru care a elaborat proiectul de lege, să organizeze o dezbatere publică a proiectului în care să fie prezentată opinia autorilor proiectului, poziţia şi avizul Comisiei de la Veneţia precum şi să fie auzită şi ascultată poziţia organizaţiilor societăţii civile, partidelor politice extraparlamentare cu privire la proiectul de lege menţionat. Mai mult, organizaţiile semnatare îşi anunţă deschiderea de a facilita procesul de dezbatere publică a respectivului proiect de lege prin oferirea de spaţiu neutru şi suportului logistic necesar organizării unui eveniment public în acest sens”, găsim în APEL.