Apel comun: Se cere excluderea mai multor articole din legea “Big Brother”

„Cerem excluderea articolelor legislative, care permit blocarea site-urilor, verificarea email-urilor, sms-urilor și obligă operatorii să stocheze datele utilizatorilor”, se precizează într-o declarație comună semnată de mai multe instituții cu referire la la Legea “Big Brother” aprobată de Guvern la 30 martie 2016.

Guvernul a votat la 30 martie un proiect de lege, care aduce modificări substanțiale legislației Republicii Moldova, prin care se obligă operatorii de telefonie și Internet să stocheze și arhiveze datele utilizatorilor pentru o perioadă de 6 – 12 luni, să blocheze accesul la anumite site-uri și permit autorităților să verifice email-urile, mesajele sms sau cele expediate prin aplicații de mesagerie (Viber, WhatsApp, Telegram etc).

Aceste modificări legislative au scopul declarat de a combate pornografia, terorismul și violența, însă comportă riscuri majore de a institui o cenzură a Internetului și limitează drepturile cetățenilor:

# 133 din Codul de procedură penală va permite citirea email-urilor, dar și altor “mesagerii textuale” (ex: Viber, Telegram, Skype, WhatsApp);

# 247 din Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede introducerea unor obligații pentru operatorii de Internet (ex: Starnet, Orange, Moldcell etc), prin care aceștia vor fi obligați să filtreze și să ahriveze traficul ce trece prin propria rețea, dar și să blocheze IP-urile serverelor, pe care sunt stocate diferite site-uri;

# 7 din Legea privind prevenirea şi combaterea criminalităţii informatice prevede obligaţii pentru furnizorii de servicii să conserveze traficul de telefonie fixă și telefonie mobilă de la 180 zile la 1 an, iar traficul de Internet – 6 luni. Aceste prevederi vor crește considerabil costurile întreținerii afacerilor operatorilor de telefonie mobilă sau servicii Internet și impun obligații improprii operatorilor de telefonie și de servicii Internet.

Considerăm că modificările respective contravin standardelor europene privind neutralitatea și libertatea Internetului și ar veni să înăsprească cenzura și să permită abuzuri, prin care să fie blocate site-urile incomode politic (ex: Coreea de Nord, China, Rusia etc).

Atragem atenție că, la 8 aprilie 2014, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis să invalideze controversata Directivă 24/2006 privind stocarea datelor personale de către companiile de telecomunicaţii, în vederea folosirii lor de către procurori. Astfel, în timp ce în UE au fost anulate astfel de prevederi, autoritățile de la Chișinău doresc să le implementeze.

Reiterăm că Internetul poate fi utilizat, mai degrabă, ca o unealtă pentru a identifica extremiștii și de a fi pedepsiți, decât să fie blocate anumite site-uri prin intermediul comunicațiilor electronice.

Recomandăm insistent autorităților să implementeze strict standardele europene, prevăzute în anexa XXVIII-B de la Acordul de Asociere la Uniunea Europeană privind normele aplicabile serviciilor de telecomunicații, legislație care ar oferi un cadru previzibil, suficient și corect, fără a permite reglementări abuzive din partea organelor de drept din R. Moldova.

Semnatari:

# BATI – Biroul de Audit al Tirajelor si Internetului
# StarNet
# Interact Media (Agora, EA.md)
# Miraza (UNIMEDIA)
# Site-ul de știri pentru tineri #diez
# Privesc.EU
# Ziarul Național
# Centrul de Investigații Jurnalistice și portalul Anticoruptie.md
# Centrul pentru Jurnalism Independent
# Ziarul de Gardă


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *