Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Apărați poporul, nu uzurpatorul!”. Flashmobul…

„Apărați poporul, nu uzurpatorul!”. Flashmobul ACUM în 10 fotografii

Un flashmob a avut loc în dimineața zilei de luni, 9 iulie, în centrul capitalei, fiind organziat de Mișcarea de Rezistență Națională ACUM. Susținătorii liderilor PAS, PPDA și PLDM și-au dat întâlnire, prin intermediul rețelelor de socializare, în fața Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru a le transmite polițiștilor că ei „sunt umiliți, batjocoriți și folosiți în scopuri improprii meseriei alese”. Manifestanții au scandat: „Nu dictatorul, apărați poporul!”, „Apărați poporul, nu uzurpatorul!”.

În fața presei a ieșit Anatolie Postică, șeful Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI. Acesta a dat asigurări că angajații MAI își exercită funcțiile în conformitate cu angajamentele legale și nu există nicio implicare a politicului.

„Noi nu vom îngrădi niciodată dreptul cetățeanului la protest, la expunerea opiniei, însă, pe de altă parte, suntem puși în situația când angajatul MAI este la datorie, el este obligat să mențină ordinea publică și trebuie să o facă, indiferent cine este la puterea politică”, a declarat Anatolie Postică, adăugând: „vă asigur că nu am nicio obligațiune politică”.

Acesta susține că, cu excepția ministrului, care la fel ca în multe alte state deține suport politic, ceilalți angajați sunt promovați pe baza meritorcrației, abilităților profesioniste și loialității față de interesul național. Întrebat despre securitatea sporită la sediul PDM și reședința lui Vladimir Plahotniuc, în timpul protestului din 1 iulie, Anatolie Postică nu a avut un răspuns coerent, invocând că nu este la curent cu motivul dislocării a unui număr sporit al forțelor de ordine. Acesta a declarat că „orice cetățean trebuie protejat”, iar dacă s-a „prea exagerat”, înseamnă că „trebuia să se asigure”.

După acțiunea din fața MAI, menifestanții s-au îndreptat spre sediul Primăriei mun. Chișinău, acolo unde au protestat, inclusiv, pe trecerea de pietoni.

Mișcarea de Rezistență Națională ACUM s-a creat ca reacție la decizia de invalidare a alegerilor noi ale primarului de Chișinău și are printre lideri fruntași din PAS, PPPDA, PLDM și reprezentanți activi ai societății civile.