Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andrian Candu „revine” la proiectul…

Andrian Candu „revine” la proiectul de lege Big Brother

Andrian Candu, președintele Parlamentului, vorbește din nou despre proiectul de lege „Big Brother”, care a stârnit o serie de nemulțumiri și neclarități în rândul societății civile și a experților.  Acesta susține că R.  Moldova are nevoie de o lege și de o instituție de stat care să asigure controlul asupra spațiului informațional.

„Tinerii care au căzut în capcana acestui joc absurd al morții și și-au pus capăt zilelor ne-au unit în durerea pierderii. Sunt foarte trist, dar sunt nevoit să amintesc despre o soluție amânată sub presiunea opiniei publice, dar vitală pentru a ne proteja copii. Avem în Parlament un proiect, denumit Big Brother, care vine să prevină acest gen de abuzuri”, a declarat Candu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV, în contextul în care doi tineri s-au aruncat de la etajul 18 al unui bloc de locuit, presupunându-se că ar fi influențați de un joc.

La 30 martie 2016, Guvernul R. Moldova a aprobat un proiect de lege cu privire la intensificarea controlului asupra spaţiului virtual de către organele de drept, care vor putea bloca site-uri, vor putea verifica e-mail-uri personale, sms-uri, vor avea acces la mesajele de pe Viber şi WhatsApp. În aprilie acelaşi an, Proiectul nr. 161, cunoscut cu numele „Big Brother”, a fost înregistrat în Parlament.

Adoptarea unei asemenea cenzuri autorităţile o explică prin necesitatea combaterii pornografiei infantile şi a terorismului. Pe de altă parte, societatea civilă, mass-media şi companiile TIC (Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor) au dubii în această privinţă, accentuând că, astfel, se vor încălca drepturile omului. „Se extind foarte mult competenţele organelor de drept din domeniul informatic. Nu sunt prevăzute termene-limită pentru ridicarea obiectelor ce conţin date informatice pentru examinare. Unele acţiuni pot fi realizate fără avizul judecătorului de instrucţie. Lipsesc garanţiile faptului că va fi respectat dreptul la viaţa privată şi libertatea de exprimare. Bunăoară, proiectul de lege prevede posibilitatea furnizorilor de a sista accesul la adresele IP”, afirmă Vadim Vieru, reprezentant Promo-Lex.