Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Andrian Candu: "În orice democraţie…

Andrian Candu: „În orice democraţie din UE, sistem spre care aspirăm şi noi ca ţară, deciziile constituţionale se respectă, nu se comentează”

„Curtea Constituţională a decis: viitorul Preşedinte al Moldovei va fi ales prin vot direct. În orice democraţie din Uniunea Europeană, sistem spre care aspiram şi noi ca ţară, deciziile constituţionale se respectă, nu se comentează. Este important însă să vorbim despre consecinţe şi efecte, despre speranţe de viitor.

Moldovenii doresc un Preşedinte ales direct, este un lucru evident atât din sondaje cât şi din cerinţele străzii în ultimele luni. Noul Preşedinte, indiferent ca va fi bărbat sau femeie şi indiferent de faptul ca e candidat independent sau fost membru de partid, va avea în urma alegerilor care se vor organiza în următoarele luni o mare responsabilitate pe umeri: aceea de a reda speranţa societăţii noastre cu privire la viitor”, a menţionat Candu într-o postare pe blogul său.

„Spre diferenţă de Romania, noi nu avem un acord tip „Snagov” la nivelul întregii noastre clase politice cu privire la direcţia geopolitică a ţării: o parte la noi vrea la Vest, doreşte un viitor prosper în cadrul Uniunii Europene, după o reţetă sigură şi probată; în timp ce o altă parte întreţine ideea prosperităţii la Est, combinând nostalgia faţă de trecut cu iluzia faţă de un viitor eurasiatic. Noul Preşedinte va trebui sa înţeleagă care este interesul Moldovei şi să aibă curajul să ia decizii în acest sens, în parteneriat cu forţele politice care gândesc la fel, în binele şi pentru cetăţenii Moldovei”, a mai scris Candu.
Totodată, Andrian Candu a subliniat că criza politică va putea fi depăşită în 2016 prin combinaţia a doi factori: reuşita Guvernării şi un Preşedinte nou, care să fie expresia voinţei populare.

„Cu bun simţ şi fapte concrete, putem recredibiliza sistemul politic naţional: nu mai e loc de circ, oamenii s-au saturat pe buna dreptate, vor responsabilitate. Un prim semnal sunt propunerile de candidaţi pentru Preşedinte din partea variilor partide: e important sa fie înaintaţi oameni care corespund profilului Prezidenţial şi care pot reda cetăţenilor speranţa într-o Moldova mai bună. În rest, facă-se voia cetăţenilor”, a conclus Candu.

Sursa: candu.md