Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Analist politic despre 9 Mai:…

Analist politic despre 9 Mai: „Unii politicieni de la noi, într-un stil oportunist, încearcă în așa mod să-și adune electoratul”

La 9 mai 1945, după şase ani de lupte care au luat viaţa a circa 70 de milioane de oameni, sfârşeşte cel mai ucigător război din istorie. Cinci ani mai târziu, la 9 mai 1950, ministrul francez de externe, Robert Schuman, pronunţa un discurs despre crearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului, evenimentul fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei unite. La fel ca în anii precedenți, partidele politice de la guvernare marchează semnificația dublă a acestei zile prin concerte grandioase cu artiști din țară și din străinătate, ale căror prestații costă mii de euro. Analistul politic Ion Tăbârță a declarat pentru ZdG că autoritățile din R. Moldova au tranformat această zi într-o sărbătoare politică și încearcă, într-un mod oportunist să-și adune, astfel, electoratul.

„Este o sărbătoare mai mult cu iz politic, chiar putem să spunem electoral. Este foarte multă grandoare, iar prin această abordare se denaturează adevărata esență a zilei de 9 mai, indiferent că pentru unii este Ziua Europei, iar pentru alții este Ziua Victoriei. Ziua de 9 mai  ar trebui mai degrabă să fie o zi a comemorării, dar nicidecum nu ar trebui să fie o zi abordată într-un stil triumfalist de către principalele partide politice din R. Moldova”. consideră analistul politic Ion Tăbârță.

Tăbârță consideră că autoritățile din R. Moldova au preluat stilul rusesc de a sărbători ziua de 9 mai. „Federația Rusă a transformat ziua de 9 mai într-o sărbătoare de propagandă, de frustare. Mulți dintre acei care astăzi sărbătoresc această zi nici nu înțeleg semnificația acestei zile, pentru că războiul a fost altul decât încearcă acum să ni-l redea în niște termeni elogioși, sau chiar romantici. Din păcate, unii politicieni de la noi ori preiau stilul rusesc, ori într-un stil oportunist încearcă în așa mod să-și adune electoratul. Al doilea război mondial nu poate fi șters din istorie, războiul a făcut victime, care nu poartă nicio vină pentru soarta pe care au avut-o. Mulți dintre ei au căzut în război sau au rămas mutilați, cu familii distruse, împărțite. Anume în acest sens și trebuie comemorată această zi”, a declarat Tăbârță.

Manifestații ale partidelor politice, de 9 mai, la Chișinău

În seara zilei de 8 mai, în Piața Marii Adunări Naționale, sub egida președintelui Igor Dodon, a avut loc un concert festiv cu participarea lui Oleg Gazmanov, artist al Poporului al FR și Denis Maidanov, artist Emerit al Federației Ruse. După concert, a avut loc un grandios foc de artificii cu prilejul Zilei Victoriei.

Totodată, la 9 mai, partidul Socialiștilor va organiza un Marș al Victoriei în centrul capitalei, la care ar urma să participe și fostul lider al formațiunii, președinte R. Moldova, Igor Dodon.

Tot azi, 9 mai, PDM-ul condus de Vladimir Plahotniuc va sărbători, și Ziua Victoriei, și Ziua Europei în PMAN. Concertul a fost anunțat oficial pe canalul de youtube al partidului. Conform informațiilor de pe site-ul Primăriei mun. Chișinău, PDM a rezervat Piața pentru ziua de 9 mai 2018 cu scopul de a organiza un „concert dedicat Zilei Victoriei asupra fascismului și Zilei Europei”. Evenimentele organizate de PDM vor începe dimineața, la ora 10.00 , în preajma „Grădinii Publice Ştefan cel Mare și Sfânt, Havuzul mare, Grădina Publică Ştefan cel Mare și Sfânt Havuzul mic…” și se vor termina seara, cu un concert în PMAN. La concertul de seară, PDM precizează că anticipează o prezență de 25 de mii de oameni. La concertul organizat de PDM vor evolua, printre alții, Eugen Doga, Delia, Irina Rimeș, formația Blue și Thomas Anders, de la formația Modern Talking.

În paralel, Partidul Comuniștilor și Consiliul Republican al Veteranilor vor organiza un concert de muzică militară și patriotică la monumentul „Luptătorilor pentru puterea sovietică”, de lângă Cinematograful Gaudeamus. După concert, vor fi depuse flori la Complexul Memorial „Eternitate”.

Dorin Chirtoacă, în 2013: „Începând cu 2014, în rumătorii 100 de ani, în PMAN va fi sărbătorită doar Ziua Europei”

În 2013, Dorin Chirtoacă, citat de Publika TV, televiziune gestionată de Vladimir Plahotniuc, președintele PDM, spunea că, începând cu anul 2014, în următorii 100 de ani, în PMAN va fi sărbătorită doar Ziua Europei și că manifestațiile cu prilejul Zilei Victoriei vor avea loc la Memorialul „Eternitate”. Acest lucru însă nu s-a întâmplat.

Anul trecut, după ce, la 7 mai, socialiștii au organizat un concert grandios în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) pentru a marca Ziua Victoriei, a doua zi scena și-a schimbat culoarea din roşu în albastru, fiind ocupată de această dată de simbolurile Partidului Democrat din Moldova (PDM). Deși PMAN fusese rezervată încă acum trei ani de către Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aceștia se pare că au renunțat la idee în favoarea democraţilor. PDM a rezervat PMAN abia la 2 mai curent şi tot atunci a anunțat că urmează să organizeze un marș dedicat acestei zile. Întrebat de ZdG cum a reușit PDM să convingă socialiștii să le cedeze PMAN pentru ziua de 9 mai, Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, a declarat că „trebuie să existe o solidaritate şi între forţele politice, între toţi exponenţii politicului, indiferent de culoare, pentru a găsi timp şi loc în aşa fel încât absolut toţi să-şi sărbătorească zilele pe care le consideră ei”. Atât la marșul democraților, cât și la cel al socialiștilor, oamenii au fost aduși organizat, cu autocarele, din diferite raioane ale țării.